Pirkdami vištieną veikiausiai kiekvienas atkreipiame dėmesį į jos galiojimo laiką. Tai – vienas iš svarbiausių paukštienos pasirinkimo veiksnių. O ar galima pasikliauti vien galiojimo nuoroda? Ar vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį ir į kitus faktorius? Jeigu taip, kokie jie?
Fasuota ar sveriama – skirtingas galiojimo laikas
Kiek vištiena galios, įtakos turi jos pakavimo būdas. Fasuota vištiena paprastai galioja daugiausiai nuo 7 iki 10 dienų. Kaip bebūtų, jei namo ji vežama karštame automobilyje, kiekvienas laipsnio pakilimas lemia galiojimo laiko mažėjimą viena diena.
„Įtakos vištienos šviežumui turi kad ir neilgas kelias iš parduotuvės namo karštame automobilyje. Būtent dėl to klientams visada rekomenduojame įsigyti specialius šaltkrepšius, kuriuose maisto produktai išlieka švieži net ir karštomis dienomis“, – sako Saulius Petkevičius, paukštyno „Kekava“ valdybos narys.
S. Petkevičius priduria, kad svarbu atsižvelgti ne tik į vištienos galiojimo laiką bet ir tai, kaip ji buvo užauginta. „Kekava“ ženklas „Užauginta be antibiotikų“ garantuoja, kad vištos augo sveikos, jų nereikėjo gydyti antibiotikais, buvo sukurtos itin geros auginimo sąlygos.
Dalis žmonių renkasi sveriamą vištieną arba perka ją nefasuotą turguje, tačiau šviežia ji išlieka tik 1 ar 2 dienas. Turint galvoje, kad šiuolaikinis gyvenimo tempas greitas, parneštus maisto produktus dažnas paskubomis švystelėja į šaldytuvą ir kuriam laikui pamiršta. Tuo atveju, kai paukštiena galioja tik kelias dienas, tikimybė, kad ji suges anksčiau, nei bus suvalgyta – tikrai didelė.
Kaip atpažinti netinkamą valgyti vištieną?
Norint būti ramiems dėl valgomos paukštienos, reikia atkreipti dėmesį į kelis veiksnius: pasirinktos vištienos tinkamumą vartoti, jos laikymo sąlygas ir higienos laikymąsi.
„Ar mėsa šviežia, galima atskirti pagal jos išvaizdą ir kvapą. Tačiau sugedusios vištienos išvaizda nebūtinai pasikeičia, todėl apie netinkamumą vartoti pirmiausia perspėja blogas kvapas. Be to, ar ji tinkama valgyti, galite sužinoti ir įspaudę mėsą pirštu. Duobutė turėtų netrukus išsilyginti. Taip pat reikia įvertinti, ar paukštiena nėra perdžiūvusi, apsitraukusi glitėsiais. Jeigu atsakymas teigiamas – tokia vištiena valgyti netinkama“, – paaiškina S. Petkevičius.Suvartojus sugedusią mėsą kyla rizika apsinuodyti, užkrėsti organizmą pavojingomis bakterijomis. Todėl grįžus iš parduotuvės namo, reikia kuo skubiau dėti maistą į šaldytuvą, o ruošiant maistą svarbu laikytis įprastų higienos taisyklių. Be to, būtina reguliariai ir tinkamai plauti rankas, nereikėtų užmiršti palaikyti švaros virtuvėje – plauti pjaustymo paviršius bei žaliai vištienai naudojamus indus.
Kontaktai žiniasklaidai:
Justė Karpavičiūtė
+37064374828
juste@gravitas.lt