Velykoms – putpelių kiaušiniai: nauda, paruošimo būdai ir abejingų nepaliksiantis receptas

Kiaušinis – vienas pagrindinių artėjančių Velykų simbolių, vaizduojantis atgimimą, atbundančią gamtą bei vaisingumą. Ir nors per šią pavasario šventę tradiciškai marginame ir skanaujame vištų kiaušinius, Velykų stalą itin paįvairina į margučių krepšelį įdėti putpelių kiaušiniai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šiuos kiaušinius Velykų laikotarpiu yra itin pamėgę – duomenys rodo, kad putpelių kiaušinių pardavimai prieš Velykas išauga beveik 3 kartus.

„Žmonių susidomėjimas putpelių kiaušiniais nuolatauga ir tai rodo vis didėjantys jų pardavimai. Žinoma, Velykų laikotarpis itin išsiskiria – pirkėjų krepšeliuose jie atsiduria tikrai dažnai. Mūsų tinklas bendradarbiauja su vietos tiekėjais, kad nuolat užtikrintume putpelių kiaušinių pasiūlą. Šie nedideli ir išskirtiniai kiaušiniai savaime margi, todėl vis dažniau tampa šventinio stalo puošmena“, – sako V. Budrienė.

Putpelių kiaušiniai – ir per Velykas
„IKI ūkis“ kiaušinius tiekiantį vieną moderniausių Lietuvoje putpelių ūkių valdanti Daiva Urbonavičiūtė sako, kad putpelių kiaušinius galima naudoti visur, kur šiaip naudojame vištų kiaušinius. Tai ir konditerija, ir salotų, mėsos patiekalai. Susidomėjimas putpelių kiaušiniais Lietuvoje vis didėja, o tai, pasak D. Urbonavičiūtės, keičia ir nusistovėjusias Velykų tradicijas.
„Anksčiau putpelių kiaušiniai per Velykas buvo daugiau išimtis nei taisyklė, bet šiais laikais vis daugiau žmonių savo šventinį stalą puošia būtent šiais kiaušiniais. Tai matome ir iš partnerių užsakymų, ir girdėdami atsiliepimus iš draugų, pažįstamų. Vieni žmonės putpelių kiaušinius perka tik per Velykas, kiti – visus metus, bet jų populiarumas tik auga, abejonių dėl to beveik nekyla“, – teigia moteris.
Kadangi putpelių kiaušiniai savo išvaizda primena nudažytus kiaušinius, žmonės per Velykas dažnai jų papildomai nedažo, nes jie puikiai atrodo ir natūralūs.
Putpelių kiaušiniai – Rytų kultūros dalis
Pasak ūkininkės, putpelių kiaušinių valgymas perimtas iš Pietryčių Azijos kultūros, kurioje šis produktas dėl savo gausios vitaminais ir mikroelementais sudėties yra nepakeičiama maisto raciono dalis. Pavyzdžiui, Japonijoje įprasta kiekvieną rytą suvalgyti 2–3 putpelių kiaušinius vaikams, moksleiviams, studentams, besimokantiems ar aktyvų protinį darbą dirbantiems žmonėms. Pastebėta, kad putpelių kiaušiniai stiprina imunitetą, dažnai gydytojų yra rekomenduojami po traumų, kaulų lūžių, sergant osteoporoze.
„Putpelių kiaušiniai pasižymi alergiją mažiau sukeliančiais baltymais, todėl jei žmogus yra alergiškas vištos kiaušinių baltymui, dažnu atveju kaip alternatyvą gali vartoti putpelių kiaušinius. Taip pat putpelių kūno temperatūra yra 42 laipsniai, o tai nepalanki terpė daugintis salmonelėms, todėl šiuose kiaušiniuose neturėtų būti salmoneliozės bakterijų“, – teigia ūkininkė.
D. Urbonavičiūtė sako, kad ypač didelio skonio skirtumo tarp putpelių ir vištų kiaušinių nėra, tačiau putpelių kiaušinių populiarumui įtakos turi jų dydis ir išvaizda. „Iš žmonių tenka išgirsti, kad putpelių kiaušiniai turi švelnesnį, lengvesnį skonį. Visgi, šie kiaušiniai yra vertinami dėl savo dekoratyvinio ir elegantiško dydžio. Neretai iš mamyčių tenka išgirsti, kad vaikai itin mėgsta putpelių kiaušinius, nes jie mažesni, todėl juos patogu valgyti. Taip pat tokius kiaušinius dažnai naudoja įvairiose šventėse, kai patiekiami vieno kąsnio užkandžiai“, – pasakoja pašnekovė.
Kaip išvirti putpelių kiaušinius?
D. Urbonavičiūtė dalijasi ir putpelių kiaušinių virimo pradžiamoksliu bei siūlo paprastai pagaminamą, bet skanų burokėlių sultyse marinuotų putpelių kiaušinių receptą.
Iš šaldytuvo išimtus putpelių kiaušinius nuplauname ir dedame į nedidelį puodą. Užpilame šaltu vandeniu. Viryklėje nustatę didžiausią kaitrą, užverdame ir iškart išjungiame. Kiaušinius tame vandenyje paliekame:
• 5 sekundes, jei norime, kad tryniai liktų skysti;
• 1 minutę, jei norime, kad tryniai būtų minkšti;
• 2 minutes, jei norime, kad tryniai būtų kieti.
Palaukus norimą laiką, nedelsdami užliejame šaltu vandeniu. Palaikę minutę, jį nupilame. Dėl gana storos kiaušinių plėvelės po lukštu kartais juos sunku nulupti. Putpelės kiaušinį sėkmingai nulupsite, jei spausdami pavoliosite jį lėkštėje ir sutraiškysite visą lukštą. Tuomet lengvai jį „nuvyniosite“. Jei reikia nulupti daugiau kiaušinukų vienu metu, atvėsinkite juos šaltu vandeniu, nupilkite jį. Uždengę puodą, kuriame jie virė, gerai papurtykite, kad visi kiaušiniai sudužtų, ir vėl užpilkite šaltu vandeniu. Taip kiaušinius lengvai nulupsite.
Burokėlių sultyse marinuoti putpelių kiaušiniai
Jums reikės:
150 ml vandens
150 ml obuolių acto
Nedidelio burokėlio
10 g druskos
 60 g cukraus
2 gvazdikėlių
Kelių juodųjų pipirų žirnelių
Kelių lauro lapų
Gaminimas:
Šis įspūdingas kiaušinių užkandis papuošia ir pagyvina kiekvieną užkandžių lėkštę ir nepalieka abejingų. Burokėlį nuplauname, nulupame ir sutarkuojame burokine tarka. Sudedame į puodą kartu su kitais produktais ir užverdame. Marinatą kaitiname 5 minutes ir paliekame atvėsti. Atvėsusį nukošiame. Putpelių kiaušinius išverdame, nulupame, sudedame į sterilų stiklinį indą ir užpilame šiltu marinatu. Kiaušinius galima valgyti jau po dviejų valandų. Kiaušiniai bus švelniai marinuoti ir itin aromatingi. Laikant ilgiau, skonis stiprės. Po dviejų valandų indą sandariai uždarome ir dedame į šaldytuvą. Šitaip marinuotus kiaušinius šaldytuve galime laikyti kelias savaites. Skanaus!
Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt

 

Total
0
Dalinasi
Related Posts