Produktų derinimas – geros savijautos garantas

Produktų derinimas ir subalansuota mityba – kelias į sveikatą ir gerą savijautą. Todėl siūlome keletą maisto derinimo patarimų, kurių laikydamiesi išvengsite dujų susidarymo žarnyne, vidurių užkietėjimo bei nepageidaujamo svorio augimo.

Rūgštys ir baltymai

Rūgščių vaisių nevalgykite su daug baltymų turinčiu maistu, pavyzdžiui, apelsinų, citrinų, pomidorų, vyšnių, rūgščių slyvų ar obuolių su mėsa, žuvimi, kiaušiniais. Rūgštūs produktai, slopindami skrandžio sekreciją, sulėtina baltymų virškinimą ir skatina jų irimo procesus. Bene vieninteliai baltyminiai produktai, kurie panašiomis sąlygomis ne taip greitai skaidosi yra riešutai ir šviežias sūris. Juose yra pakankamai riebalų, lėtinančių irimo procesus, bet, deja, lėtinančių ir maisto pasisavinimą.

Mėsą, žuvį, kiaušinius nerekomenduojama valgyti su salotomis, paskanintomis citrinos sultimis, actu ar majonezu. Apskritai kuo paprastesni maisto mišiniai, tuo lengviau jie pasisavinami.

Cukrus ir krakmolas

Cukraus niekada nevalgykite su daug krakmolo turinčiu maistu. Pavyzdžiui, sirupų, marmeladų nevalgykite su duona, košėmis, bulvėmis, javainiais. Saldūs vaisiai su krakmolingu maistu taip pat sukelia rūgimo procesus. Todėl visada geriausia juos valgyti atskirai nuo krakmolingų produktų. Antraip gali sutrikti virškinimas. Cukraus ir krakmolo deriniai sukelia rūgimo procesus, pasireiškiančius rauguliu, rėmeniu ir gali sukelti bendrą organizmo apsinuodijimą.

Krakmolas

Niekada tuo pačiu metu nevalgykite daugiau kaip vienos rūšies krakmolo turinčių produktų, nes derinti keleto rūšių krakmolus žalingiau nei persivalgyti krakmolingo maisto. Manoma, kad organizmas vienu metu linkęs pasisavinti tik vienos rūšies krakmolą, todėl į skrandį petekus kelioms jo rūšims, virškinamas tik vienas, o kiti sutrikdo virškinimą ir sukelia rūgimo procesus.

Melionai valgomi vieni

Melionus visada valgykite atskirai nuo kitokio maisto. Net skirtingų rūšių melionus būtina valgyti atskirai. Jie, kaip ir arbūzai, pasisavinami žarnyne, todėl skrandyje “užtrunka” vos keletą minučių. Susimaišę su maistu, virškinamu skrandyje, jie pradeda irti ir sukelia rūgimo procesus, kurių metu pasigamina daug dujų.

Pienas nesuderinamas su jokiais produktais

Pieną gerkite vieną, arba visiškai jo atsisakykite. Pienas yra natūralus ir vienintelis jaunų žinduolių maistas. Patekęs į skrandį jis laikinai sustabdo sekreciją ir trukdo virškinti kitus produktus. Jį būtų galima derinti su grynu krakmolu, bet, deja, joks krakmolingas produktas nėra grynas krakmolas.

Alkoholis nesuderinamas su baltymais

Valgydami baltyminį maistą – mėsą, žuvį – niekada negerkite alkoholinių gėrimų, nes veikiant alkoholiui, greitai sutirštėja pepsinas. O pepsinas yra vienintelė rūgštis, padedanti virškinti mėsą.

Pagal spaudą

Total
0
Dalinasi
Related Posts