Kad ir kaip keistųsi mitybos tendencijos, duona išlieka kasdieniu produktu ant mūsų stalo. Juoda ruginė duona, traški čiabata, česnaku pagardintas pranzūziškas batonas ar duonos bandelės – kiekvienas duonos gaminius renkasi pagal skonį ir sudėtį. Tačiau ar kada pagalvojote, kad gaminant įvairius užkandžius ir sumuštinius, duoną vertėtų pjaustyti skirtingo storio riekelėmis? Žinomo maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė dalinasi patarimais ir siūlo išbandyti tris sumuštinių receptus.
Kaip pjaustyti skirtingų rūšių duoną
„Skirtingų rūšių duonų tekstūra taip pat skiriasi, todėl čiabata ar kita šviesi ir minkšta duona visuomet tirps burnoje, net ir supjaustyta stambesnėmis riekėmis, tuo tarpu storai suraikius juodą ruginę duoną, sumuštinis gali tapti nemaloniai sprangus. Taigi, trapią ar itin minkštą, purios tekstūros duoną verčiau pjaustyti kiek storesnėmis riekėmis, o tvirtos duonos kepalėlį drąsiai galima raikyti net pačiomis ploniausiomis“, – sako tinklaraštininkė.
Ruošiant sumuštinukus su įvairiais pagardais ar užtepėlėmis, duoną A. Černė taip pat siūlo raikyti šiek tiek storiau – tuomet ji nesumirks nuo pagardų ir neprabėgs iš jų išsiskyręs aliejus. Tačiau dar svarbiau tinkamai suraikyti duoną įvairiems keptiems užkandžiams.
„Lidl“ parduotuvėse duoną galite susipjaustyti patys
Visi žinome, kaip sunku gražiai patiems susipjaustyti šviežios čiabatos kepalėlį. Laimei, prekybos tinklas „Lidl“ visose parduotuvėse įrengė šviežiai duonai pjaustyti skirtas savitarnos raikykles. Patogu ne tik tai, kad galima pačiam susipjaustyti išsirinktą, šviežiai iškeptą kepalėlį duonos, bet ir tai, jog yra galimybė pasirinkti norimą riekelės storį.
Automatinėje raikyklėje leidžiama pasirinkti 10, 12 arba 14 mm riekeles. Šiuo aparatu naudotis itin paprasta – visi žingsniai yra sunumeruoti eilės tvarka, o instrukciją galima matyti pačiame ekrane. Nepriekaištingai suraikytą šviežios duonos kepaliuką tereikia įsidėti į maišelį, kuris išsaugos jos šviežumą ir minkštumą.
Sumuštiniai su mocarelos sūriu, šviežiais pomidorais ir bazilikais
Šiuos gardžius sumuštinukus „Saulėtos virtuvės“ autorė pataria ruošti su čiabatos duonele: „Ši yra daug lengvesnė, nei įprasta lietuviška duona, todėl galima pjauti kiek storesnę – 14mm riekę – juolab, kad kepant sumuštinius orkaitėje, plona riekelė gali perkepti“.
6 sumuštiniams reikės:
- 12 riekelių duonos „Ciabatta“
- 6 valg. š. pomidorų pastos
- 250 g mocarelos sūrio
- 2 pomidorų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- poros saujų šviežių baziliko lapelių
- 100 g kietojo fermentinio sūrio
- ¼ stiklinės (65 ml) pieno
- 1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
Paruošimo būdas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros;
- Pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą;
- Duonos riekeles aptepkite pomidorų pasta;
- Ant visų duonos riekelių dėkite po porą riekelių mocarelos sūrio, ant šio išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus;
- Apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais;
- Ant viršaus paskleiskite po saujelę šviežių baziliko lapelių ir ant jų uždėkite dar po porą riekelių mocarelos sūrio;
- Užvoškite antrąsias duonos riekeles, pomidorų pasta aptepta puse į apačią;
- Kietąjį fermentinį sūrį smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su pienu bei džiovintomis itališkomis žolelėmis, šį padažą paskirstykite ant sumuštinių;
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol sūris išsilydys;
- Baigaint kepti, skardą su sumuštiniais perkelkite į viršutinę orkaitės lentyną ir leiskite sūriui gražiai apskrusti.
Sumuštinukai su sūriu ir pievagrybiais
Vakaro užkandžiams ar svečiams pavaišinti puikiai tiks nedideli sumuštinukai su prancūzišku batonu, sūriu ir pievagrybiais. „Saulėta virtuvė“ autorė primena, kad, kai ruošiatės kepti vieną ir kitą duoną, reikia nepamiršti, jog svarbu ir tai, kaip duona yra suraikyta: „Jei norite, kad duonelė būtų traški, reikėtų duoną pjaustyti ploniau, o jei mėgstate viduje minkštesnę ir išorėje apskrudusią – tuomet reikėtų ją raikyti storiau“.
Sumuštiniams reikės:
- 1 prancūziško batono
- 200 g pievagrybių
- 100 g fermentinio sūrio
- 1 didelio svogūno
- 3 skiltelių česnako
- šviežių krapų
- 3 valg. š. majonezo
- 1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
Paruošimo būdas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros, pasiruoškite kepimo skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi;
- Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis ir trumpam atidėkite į šalį;
- Pievagrybius supjaustykite nedideliais kubeliais, fermentinį sūrį sutarkuokite;
- Sumaišykite su smulkintu svogūnu, česnaku, šviežiais krapais, majonezu ir maltais juodaisiais pipirais;
- Paruoštą masę užtepkite ant prancūziško batono riekelių;
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol sumuštinių viršus gražiai apskrus;
- Kai iškeps, papuoškite šviežiais krapais.
Sumuštiniai su omletu
Ruošiant įprastus, nekeptus sumuštinius, tinklaraštininkė siūlo duoną pjaustyti plonesnėmis riekelėmis, taip geriau jausis priedų skonis. Be to, tokie dvigubi sumuštinukai itin tinka iškyloms ar priešpiečiams – juos patogu neštis į darbą ar mokyklą.
4 sumuštiniams reikės:
Omletui:
- 1 svogūno
- 1 poro
- 2 skiltelių česnako
- 4 kiaušinių
- ¼ stiklinės (65 ml) pieno
- 3 valg. š. miltų
- 35 g tarkuoto kietojo sūrio
- ryšelio šviežių krapų
- žiupsnelio druskos
- žiupsnelio maltų pipirų
Sumuštiniams:
- 8 riekelių duonos
- lydyto varškės sūrelio su žalumynais
- šviežių salotų lapelių
- 2 agurkų
- 2 pomidorų
- žiupsnelio maltų pipirų
Paruošimo būdas:
- Iškepkite omletą: keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą svogūną ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet suberkite plonomis riekelėmis supjaustytą porą, kapotas česnako skilteles ir pakepinkite dar porą minučių;
- Kol daržovės kepa, vidutinio dydžio dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną, miltus, tarkuotą kietąjį sūrį, šviežių špinatų lapelius, krapus, druską ir pipirus;
- Plakinį tolygiai supilkite į keptuvę ant daržovių. Kepkite kelias minutes, kol kiaušiniai sutvirtės. Atsargiai apverskite omletą ir apkepkite kitą pusę, kol gražiai apskrus;
- Iškepusį omletą išimkite iš keptuvės ir supjaustykite į keturias dalis;
- Paruoškite sumuštinius: duonos riekeles aptepkite lydytu sūreliu su žalumynais. Ant keturių duonos riekelių paskleiskite po kelis šviežių salotų lapus, o ant salotų – po kelis plonus agurkų griežinėlius. Ant viršaus uždėkite po gabalėlį omleto;
- Ant omleto dėkite po porą pomidorų griežinėlių ir apibarstykite juos žiupsneliu maltų pipirų. Ant viršaus užvožkite antrąsias duonos riekeles, varškės sūreliu aptepta puse į apačią;
- Patiekite paruoštus sumuštinius.
Skanaus!
Daugiau informacijos:
Jolita Macelytė
M +370 616 58188
E j.macelyte@publicum.lt