Maisto produktų derinimas 

Valgydami įvairų maistą ne visi žino, jog produktus vertėtų derinti tarpusavyje. Netinkamai pasirinkti produktai ir jų deriniai gali sutrikdyti normalų virškinimą.

Rūgštys ir krakmolas

Niekada kartu nevalgykite turinčio daug angliavandenių ir rūgštaus maisto, pavyzdžiui duonos, žirnių, bananų, datulių su citrinomis, apelsinais, greipfrutais, ananasais, spanguolėmis, pomidorais ir kitais rūgščiais vaisiais ar uogomis.

Ypač dažnai su krakmolingu maistu derinami pomidorai. Bet juos galima valgyti tik su lapinėmis daržovėmis ir riebiu maistu. Pomidoruose esantis citrinų, obuolių ir rūgštynių rūgščių derinys sutrikdo krakmolo pasisavinimą burnoje ir skrandyje.

Baltymai ir angliavandeniai

Koncentruotų baltymų niekada nevalgykite su koncentruotais angliavandeniais. Taigi, riešutus, mėsą, sūrius, kiaušinius, žuvį valgykite atskirai nuo duonos, grūdinių kultūrų, makaronų, bulvių, pyragaičių, saldžių vaisių.

Angliavandeniai, skrandyje susimaišę su baltymais, sutrikdo vieni kitų pasisavinimą. Kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, pupose, yra ir baltymų ir angliavandenių, todėl privalgius pupų pučia vidurius. Dėl šios priežasties patariama vengti visų ankštinių kultūrų, išskyrus žalias, neprinokusias pupas, kuriose yra labai mažai krakmolo.

Cukrus, saldainiai ir kiti panašūs saldumynai slopina skrandžio sekreciją ir kartu sulėtina virškinimą. Gausiai jų privalgius, virškinimo procesas skrandyje gali visiškai sustoti.

Mokslininkai taip pat mano, kad maisto, kuris pasisavinamas šarminėje terpėje, negalima derinti su rūgščiu maistu arba produktais, pasisavinamais rūgščioje terpėje.

Baltymai

Niekada nevalgykite kartu dviejų rūšių baltymų, pavyzdžiui, riešutų su mėsa, kiaušinių su mėsa, sūrio su riešutais, sūrio su kiaušiniais ir t.t. Mat dviejų skirtingų rūšių baltymų virškinimui reikalingas skirtingos koncentracijos sekretas, kuris skrandyje negali išsiskirti tuo pačiu metu. Bet tai nereiškia, kad tuo pačiu metu negalima valgyti kelių rūšių mėsos ar kelių rūšių riešutų. Toks produktų derinimas virškinimo tikrai nesutrikdo.

Baltymai ir riebalai

Riebalų nevalgykite su baltymingu maistu, pavyzdžiui, grietinėlės, grietinės, augalinio aliejaus nederinkite su mėsa, kiaušiniais, sūriu, riešutais ir kitais baltyminiais produktais. Riebalai slopina skrandžio liaukų veiklą ir mažina sekreto, reikalingo baltymų virškinimui, išsiskyrimą. Virškinimui turi įtakos net žarnyne esantys riebalai.

Kad riebi ir kepta mėsa mažiau kenktų, rekomenduojama valgyti su gausybe žalių daržovių. Tiesa, nedraudžiama valgyti duoną su sviestu. Šis derinys nėra labai kenksmingas, nes duonos virškinimui reikia visai nedaug skrandžio sekreto, o gyvulinės kilmės baltymai, stimuliuojantys kasos veiklą, skatina fermentų, virškinančių ir baltymus, ir krakmolą, išsiskyrimą.

Pagal spaudą

 

Total
0
Dalinasi
Related Posts