Tautiniai kostiumėliai padovanoti darželiams ir mokykloms 

  Rajono savivaldybėje surengtoje šventėje Šiaulių miesto ir rajono darželiams ir mokyklų ikimokyklinukų grupėms buvo padovanoti stilizuotų tautinių kostiumų komplektai.

Ugdymo įstaigoms skirta po 20 Žemaitijos regiono stilizuotų tautinių kostiumų: po 10 berniukams ir mergaitėms. Mažesnėms ikimokyklinukų grupėms rajono mokyklose skirta po penkis berniukų ir mergaičių kostiumų komplektus.

Anot labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ savanorės Juditos Šakočiuvienės, vien Šiaulių miesto ir rajono vaikams per šventę išdalinta 1000 žemaitiškų tautinių stilizuotų kostiumų. 640 kostiumų padovanota Šiaulių miesto lopšeliams-darželiams ir 360 rajono lopšeliams-darželiams ir mokykloms. Dar 40 Aukštaitijos regiono stilizuotų tautinių kostiumų Meškuičių gimnazijai ir Kairių mokyklai bus įteikta vėliau, nes nespėta pasiūti.

Visus atvykusius į šventę su artėjančia Lietuvos atkūrimo šimtmečio diena pasveikino Seimo Pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė. Ji sakė, kad stilizuoti tautiniai kostiumėliai yra pasiūti pagal keturių šalies regionų tradicijas.

Seimo nario Stasio Tumėno žodžiais, Ramūnas Karbauskis buvo padaręs strateginį atsitraukimą, kai Juozas Statkevičius buvo atakuojamas, o ir dabar  ne visi geranoriškai džiaugiasi.

Seimo narys sakė, kad negreitai Lietuva nustebins pasaulį fizikos ar chemijos išradimais, tačiau pasauliui Lietuva įdomi būtent tautiniais kostiumais, sena kalba, tautiniu išskirtinumu ir istorija.

„Dabar net kai kurios Skandinavijos šalys pradeda vis dažniau dėvėti tautinius kostiumus“, – teigė S. Tumėnas.

Seimo nario žodžiais, ir dabar kai kam užkliūva, kad kostiumėliai moderniški, nors J. Statkevičius iš karto sakė, kad siūs tokius, kad vaikai turėtų ir kur mobilųjį telefoną įsidėti.

Stilizuoti tautiniai kostiumai vaikams dovanojami pagal projektą „Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio dovanos Lietuvos darželiams“ ir skirti vilkėti 4-6 metų vaikams.

Anot J. Šakočiuvienės, vieno tautinio kostiumėlio kaina apie 29 eurus ir 4 euro centus.

Jų modelius sukūrė dizaineris J. Statkevičius, o gamybą finansavo labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, kurio steigėjai: Lietuvos muzikantas, prodiuseris, aktorius Andrius Mamontovas ir Lietuvos agronomas, verslininkas, ūkininkas, politikas, mecenatas Ramūnas Karbauskis.

Šiaulių rajono Kultūros centro direktorė Jovita Lubienė pristatė keturių Lietuvos regionų tautinius kostiumus, papasakojo kuo jie yra ypatingi ir kaip juos atskirti. Kostiumus demonstravo Kultūros centro darbuotojai.

Šventėje koncertavo Kuršėnų meno mokyklos bei Kuršėnų lopšelio-darželio „Eglutė“ ir Voveriškių mokyklos ikimokyklinės grupės vaikai.

„Kuršėnų krašto žinių“ inf.

Total
0
Dalinasi
Related Posts