Voveriškių mokykloje atidaryta tautodailininkės-pedagogės Astos Liaudanskienės paroda „Kurkim pasaką kartu“

Voveriškių mokykloje atidaryta jau dešimtoji šiais metais unikali tautodailininkės-pedagogės Astos Liaudanskienės kurtų lėlių paroda „Kurkim pasaką kartu“. Parodos atidaryme autorė kartu su pasakų Voveraite vaizdingai pristatė savo kūrybą – lėles, skirtas vaidybai;  pasakų veikėjus ir jų kompozicijas; lėles, skirtas pažintinei veiklai; pirštinines ir skritulines lėles; lėles – prijuostes; lėles ant medinių šaukštų; lėles – dėžutes bei įvairias dekoracijas.
 Tautodailininkė lėles siuva iš įvairiausių medžiagos skiaučių, jos puošiamos nėriniais, karoliukais, sagomis, aplikuotomis ir siuvinėtomis detalėmis, rengiamos megztais, nertais, siūtais rūbais. Kiekviena jų pasiūta, nunerta, numegzta su meile ir fantazija. Autorei lėlės – tai ne tik džiaugsmo, pasigėrėjimo šaltinis, bet ir priemonės, lavinančios vaikų komunikavimo, pažinimo, vaidybos kompetencijas. Voveriškių bendruomenės, mokyklos darbuotojai, mokiniai sužinojo daug įdomių faktų apie autorės kūrybą, pasakas. Ne tik darželinukai, bet ir vyresnieji ugdytiniai, suaugę atidžiai klausėsi pasakų improvizacijų, aktyviai, šiltai bendravo su lėlėmis, žaidė su jomis, kūrė pasaką…
Autorei šie metai ypatingi, jubiliejiniai – per visą regioną nuvilnijo jos kūrybos parodos. Tautodailininkės darbais nuo 2004 metų gali gėrėtis gausus būrys skirtingo amžiaus smalsuolių. Jos darbai eksponuoti Šiaulių miesto, regiono, Lietuvos švietimo, kultūros, meno įstaigose. Kūryba – A. Liaudanskienės aistra, suteikianti daug džiaugsmo autorei, jos artimiesiems, Lietuvos žmonėms. Jos suvenyrinės lėlės plačiai pasklidusios po Lietuvą, užsienio šalis. Tautodailininkė – aktyvi kūrybinių seminarų, amatų mokymų, tautodailės mugių ir švenčių dalyvė. Astos kūryba ne kartą įvertinta tautodailininkų bendruomenėje, 2016 metais ji pripažinta geriausia apskrities liaudies meistre.
Mokyklos bendruomenę maloniai nustebino netikėtos autorės dovanos – mokyklos simbolis Voveraitė ir ypatingo grožio raganaitė su palinkėjimais puoselėti mokyklos tradicijas ir mokytojams nesuraganėti. Už meilę kūrybai, darbui Astai padėkojo ir pasveikino su autorinės parodos atidarymu mokyklos direktorė Albina Gudaitienė ir Šiaulių lopšelio-darželio „Sigutė“, kuriame darbuojasi ir  menininkė, direktorė Renata Jonaitienė.
Smagu, kad tautodailininkė, tekstilininkė, žaislų kūrėja, pedagogė jau keletą metų yra Voveriškių bendruomenės  narė. Astos Liaudanskienės didžiausia svajonė, kad lėlės bent akimirkai nuramintų nuliūdusį, suteiktų džiaugsmo ir vaikui, ir senoliui, padėtų atrasti ryšį vieniems su kitais…
Sausio mėnesį tautodailininkė Voveriškių mokykloje pažadėjo surengti dar vieną parodą – interjerinių lėlių ir jų kompozicijų. Nekantriai lauksime.

Albina Gudaitienė

Total
0
Dalinasi
Related Posts