Artėja Šv. Velykos – atgimimo, gamtos pabudimo ir pavasario šventė, kuri mūsų namus pripildo pakilios nuotaikos, šilumos, šviesos ir jaukumo. Visa tai stengiamasi perteikti puošiant namus, dekoruojant stalą. Papuošti Velykinį stalą nėra sudėtinga ir tai nereikalauja papildomų išlaidų. Visko, ko jums reikia, galite rasti gamtoje, t. y. „kačiukai“, beržo šakelės, samanos. Ruošiantis Šv. Velykoms reikėtų iš anksto pagalvoti apie stalo dekoracijas. Jeigu norite velykinės žolės, pasisodinti ją reikia 2–3 savaitės iki šventės, beržo šakelių, „kačiukų“ taip pat reikėtų pasiskinti anksčiau.
Bet jeigu apie stalo dekoracijas pradėjote galvoti keletą dienų iki šventės ir neturite pasisodinę velykinės žolės, berželių lapeliai dar neišskleidę, nenusiminkite. Šiaulių PRC Prekybos ir verslo skyriaus profesijos mokytojos A. Kairienė ir A. Salinkienė sako, jog velykinį stalą galima dekoruoti ir įmantriai išlankstytomis servetėlėmis, žvakėmis, pamerkti gyvų gėlių puokštę, svarbu tik stalo neperkrauti ir nesudėti visko, ką turite. Šiai šventei tinka viskas, kas primena pavasarį, ir siūlo stalą puošti šviesiomis pavasario spalvomis. Puikus pasirinkimas – geltona ir žalia spalvos, kurios simbolizuoja saulę, atbundančią gamtą, laimę, džiugesį, kūrybiškumą. Dekoruojant stalą svarbu laikytis vienodumo principo, derinti spalvas.
Be abejo, svarbiausi ant šventinio Velykų stalo yra margučiai. Tačiau Prekybos ir verslo skyriaus būsimieji virėjai ir profesijos mokytoja G. Marčenkienė siūlo pabandyti pasigaminti „Velykinį varškės sūrį“ pagal ponios S. Smetonienės receptą.
„Varškę geriau rinktis naminę arba kiek galima stambesnės struktūros. 200 g riebios varškės nusausinkite sietelyje. Burokine trintuve į varškę sutarkuokite 60 g sviesto, suberkite apie 25 g cukraus ir paminkykite. Kiaušinio trynį atkirkite nuo baltymo, trynį išsukite su 45 g cukraus, supilkite 30 g 40 proc. riebumo grietinės, gerai išsukite ir įpilkite į varškės su sviestu masę. Truputį pamaišykite ir viską gerai sutrinkite. Verdančiu vandeniu užplikykite 35 g. džiovintų vaisių (razinų, abrikosų ar ananasų) ir nusausinę supjaustykite mažais gabaliukais, jie turi būti kiek įmanoma sausesni. Pakepinkite 35 g migdolų ir sutrinkite trintuve. Migdolus ir vaisius suberkite į varškės masę ir gerai viską išmaišykite. Dėkite į pasirinktą formą, verta ją iškloti maistine plėvele. Laikykite šaldytuve“. (Receptas iš knygos „Ponios Smetonienės virtuvė“)
Šiaulių PRC Prekybos ir verslo skyriaus bendruomenė Jums linki, kad Šv. Velykos būtų puiki proga pradėti tai, apie ką jau seniai svajojote. Linksmų Šv. Velykų!