Salotinė sultenė

Salotų sąrašą paįvairinti gali Lietuvos daržų naujokė – sultenė. Tai šiltuose kraštuose natūraliai augantis augalas, laikomas netgi piktžole.

Salotinės sultenės

Sultenė turi daugybę pavadinimų, dažniausiai sutinkamas pavadinimas mache ir corn salad (kukurūzų salotos), lamb lettuce (avių salotos), kai kurie pavadinimai atspindi augalo skonines sąvybes – nut lettuce (riešutų salotos).

Tai valerijoninių šeimos augalas, pasižymintis tamsiai žalios spalvos, storais ir sultingais lapais. Augalas puikiai tinka žaliosioms salotoms. Jis turi lengvą riešutų prieskonį, vitamino C tris kartus daugiau nei salotos, beta karotino, kalio ir ypač daug geležies.

Sultenių auginimas

Sultenės sėjamos nuo balandžio vidurio, kiek  sušilus dirvožemiui.  Norint gauti pastovų derlių, galima kas kelias savaitės pasėti naujai. Taip pat gali būti sėjama ankstyvą rudenį. Išauginsit sultenes ir namuose žiemos metu, tam galima netgi ne sėti, bet panaudoti augalo šakeles ir padauginti augalus vegetatyviniu būdu.

Tinka vidutiniškai sunkūs, neutralūs dirvožemiai. Sėjama į 1 centimetro gylį, paliekant 5 centimetrų tarpus. Tarpai tarp eilių – apie 30 centimetrų. Rudenį puikiai tiks atsėti po kitų kultūrų, pupelių.

Derlius skinamas praėjus 50- 60 dienų nuo sėjos. Jei pasėta tankiau, pasimėgauti sultenėmis galima anksčiau, jas retinant. Aštriu peiliu nupjovus sultenes apie 5 centimetrų aukštyje, galima tikėtis naujų atžalų ir naujo derliaus. Žaliuoja sultenės iki pat šalnų.

Pagal spaudą

Asociatyvi nuotr.

Total
0
Dalinasi
Related Posts