Paminėta Šv. Agotos diena – duonos globėjos diena

Vasario 2 dieną Šiaulių PRC Prekybos ir verslo skyriuje paminėta Šv. Agotos – duonos globėjos diena (minima vasario 5 d.). Šv. Agotos dieną buvo kepama duona, bažnyčioje per apeigas šventinama. Mūsų protėviai tikėjo, kad bažnyčioje pašventinta duona saugo nuo gaisro, ligų, nelaimių ir nugali bet kokį blogį. Tad jos sudžiūvęs kriaukšliukas visus metus buvo laikomas garbingiausioje namų vietoje. Prekybos ir verslo skyriuje vykusį renginį pradėjo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokinys – kanklininkas Modestas. Apie šventės prasmę, tradicijas, duonos šventumą kalbėjo kultūros istorikas Vilius Puronas, Šiaulių Šv. Ignaco Lojolos bažnyčios parapijos klebonas rektorius Artūras Sederevičius. Prisiminimais apie šeimos tradiciją kepti duoną ir ja dalintis dalijosi profesijos mokytoja Birutė Prišmantienė. Renginyje dalyvavęs UAB „Gudelių duona“ vadovas Kęstutis Nesavas papasakojo apie jų įmonėje kepamos duonos asortimentą, duonos kepimo subtilybes, išlaikytas senąsias duonos kepimo tradicijas, vaišino svečius rugine duona. Įmonė technologė Jūratė paaiškino, kiek laiko kepa duona, koks pasiruošimo procesas. Nors duonos pasirinkimas yra itin platus, reikia mokėti atsirinkti sveikus ir kokybiškus produktus. Tad ar sveika valgyti duoną, paaiškino gydytojas Algimantas Baublys.

Ruošdamiesi Šv. Agotos šventei Prekybos ir verslo skyriaus duonos ir pyrago gaminių kepėjo, konditerio specialybės mokiniai su profesijos mokytojomis mokomojoje laboratorijoje išbandė įvairiausias duonos receptūras. Mokiniai ir mokytojos renginio svečiams pristatė savo keptą duoną ir kvietė jos padegustuoti. Profesijos mokytoja Daiva Vidugirienė ir mokinys Edvinas iškepė šokoladinę duoną, duoną su burokėlių tyre, duoną su razinomis ir džiovintomis slyvomis, profesijos mokytoja Reda Daučionienė ir mokinė Evangelina pristatė 3 rūšių duoną: su moliūgais, su alyvuogėmis, su keptais svogūnais, profesijos mokytoja Zita Šuminskienė ir mokinė Edita kepė tradicinę juodą ruginę duoną, duoną su kumpeliu, saulėgrąžomis ir moliūgų sėklomis. Mokinių keptą įvairiausių rūšių duoną pašventino klebonas Artūras Sederevičius. Renginį baigė Modesto kanklėmis skambinama muzika ir svečių padėkos ir nuoširdūs linkėjimai.

Šiaulių PRC

Total
0
Dalinasi
Related Posts