• Naujausi
  • Aktualūs
  • Visos
  • Aktualijos
  • Sportas
  • Kriminalai
Maisto ekspertė atskleidžia 5 balandėlių gamybos gudrybes

Maisto ekspertė atskleidžia 5 balandėlių gamybos gudrybes

2020 20 lapkričio
Virtualus susitikimas su Egle Aukštikalnyte Hansen

Virtualus susitikimas su Egle Aukštikalnyte Hansen

2021 4 kovo
SVARBI INFORMACIJA! Pasikeitė gatvės pavadinimas, kurioje įsikūrę Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmai

SVARBI INFORMACIJA! Pasikeitė gatvės pavadinimas, kurioje įsikūrę Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmai

2021 4 kovo
Vaiko priežiūros atostogose buvęs patrulis pamiršo, ką įpareigoja policijos pareigūno vardas

Vaiko priežiūros atostogose buvęs patrulis pamiršo, ką įpareigoja policijos pareigūno vardas

2021 4 kovo
Bubiuose sulaikytas prie vairo akivaizdžiai neblaivus ne tarnybos metu pareigūnas

Bubiuose sulaikytas prie vairo akivaizdžiai neblaivus ne tarnybos metu pareigūnas

2021 4 kovo
Šiaulių rajone namuose rastas miręs vyras

Šiaulių rajone namuose rastas miręs vyras

2021 4 kovo
Jau galima teikti paraiškas ir atsisakyti dujų balionų daugiabučiuose namuose

Jau galima teikti paraiškas ir atsisakyti dujų balionų daugiabučiuose namuose

2021 4 kovo
Savaitgalį žuvo du eismo dalyviai

Savaitgalį žuvo du eismo dalyviai

2021 4 kovo
Laiptai

Laiptai

2021 4 kovo
Sankt Peterburge – Šiaulių rajone kūrusiam skulptoriui Vitalijui Lukošaičiui (1950-1986) atminti skirtas vakaras

Sankt Peterburge – Šiaulių rajone kūrusiam skulptoriui Vitalijui Lukošaičiui (1950-1986) atminti skirtas vakaras

2021 4 kovo
Vieversio diena vaikų piešiniuose

Vieversio diena vaikų piešiniuose

2021 4 kovo
Užgavėnės Žadžiūnuose

Užgavėnės Žadžiūnuose

2021 4 kovo
Lietuvių kalbos dienos Šiaulių rajone vasario 16 – kovo 11 dienomis

Lietuvių kalbos dienos Šiaulių rajone vasario 16 – kovo 11 dienomis

2021 4 kovo
  • Apie mus
  • Orai
18 °c
Kuršėnai
13 ° Št
14 ° Sk
13 ° Pr
15 ° An
kkz
  • Aktualijos
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Orai
No Result
View All Result
  • Aktualijos
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Orai
No Result
View All Result
18 °c
Kuršėnai
13 ° Št
14 ° Sk
13 ° Pr
15 ° An
kkz
No Result
View All Result
KKZ Aktualijos

Maisto ekspertė atskleidžia 5 balandėlių gamybos gudrybes

kkzkkz
2020 20 lapkričio
KategorijojeAktualijos
0 0
0
Maisto ekspertė atskleidžia 5 balandėlių gamybos gudrybes
0
PASIDALINO
160
SKAITĖ
Share on FacebookShare on Twitter

Atšalus orams vis dažniau norisi pastumti į šalį egzotiškus patiekalus ir sočiai pavalgyti šilto, paprasto, naminio maisto. Tokio, kokį sekmadieniais gamindavo mama ar močiutė. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, vaikystę primenančių patiekalų poveikis mūsų nuotaikai ir savijautai – milžiniškas. Todėl visada bus dienų, kai norėsis prisidėti sklidiną lėkštę kvapnių balandėlių ar maltinių.

Ilgus metus pirkėjų įpročius stebinti maisto ekspertė teigia: žmonės mėgsta eksperimentuoti ir išbandyti naujus skonius, bet dažnai grįžta prie to maisto, kurio skonis pažįstamas nuo vaikystės. Tokiems patiekalams apibūdinti vis dažniau vartojamas terminas „jaukusis maistas“ (ang.comfort food). Jis sukurtas nusakyti tiems patiekalams, kuriuos valgant ateina ramybė, grįžta vaikystės prisiminimai, pasijuntama saugiai ir jaukiai. Nors kiekvienas turi savo jaukiųjų patiekalų sąrašą, veikiausiai dauguma į jį įtraukia balandėlius ir baltąją mišrainę.

Vaikystės patiekalas – balandėliai

Kartais manoma, kad „jaukusis maistas“ turėtų būti riebus ar saldus, tačiau tradicinė virtuvė turi iš išimčių. Viena tokių: balandėliai – pakankamai sveikas pasirinkimas. Iš Graikijos kilęs patiekalas atitinka puikiai subalansuotos Viduržemio jūros virtuvės principus. Daržovės turi įvairiausių vitaminų ir yra skaidulų šaltinis, o ryžiuose nėra glitimo.

Kiekvienuose namuose balandėliai gaminami kiek skirtingai. Tačiau dažniausiai be kopūsto ir maltos mėsos, į juos dedama morkų, pomidorų bei aromatingų prieskoninių žolelių. „Balandėliai yra sąlyginai nebrangus patiekalas. Jiems paruošti nebūtina laikytis tikslios receptūros ir palieka daug vietos išmonei. Vienintelis balandėlių minusas – gana ilgas jų gamybos laikas. O kai kas nemėgsta ir verdamo kopūsto kvapo“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė atskleidžia kelias balandėlių gamybos gudrybes, kurios padės sutaupyti laiko, išvengti nenorimo kvapo ir pagerinti skonį:

  • Jei naudosite tik jautienos faršą, balandėliai gali būti sausoki, todėl rekomenduojama į įdarą dėti ne tik ryžių, bet ir apkeptų daržovių.
  • Pomidorų tyrė bus išraiškingesnio skonio, jei į ją įtarkuosite nuluptą obuolį ir įlašinsite šlakelį obuolių acto.
  • Jei erzina verdamo kopūsto kvapas, į vandenį įmeskite žiupsnelį cukraus ir nedenkite puodo.
  • Kopūsto apvirimo galite išvis išvengti: įdėkite kopūsto galvą nakčiai į šaldiklį. Atšildytas jis bus minkštas.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir 2 skirtingus balandėlių receptus.

Tradiciniai balandėliai

Jums reikės:

1 kopūsto galvos;

2 v. š. sviesto;

1 l vandens arba jautienos sultinio;

400 g konservuotų trintų pomidorų;

2 v. š. grietinės;

300 g kiaulienos ir jautienos faršo (proporcijos pagal skonį);

3–4 v. š. ryžių;

1 svogūno;

1 morkos;

druskos, pipirų.

Paruošimas:

Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

Įdarui: svieste pakepkite smulkintus svogūnus ir per burokinę tarką smulkintą morką, kol suminkštės. Išvirkite ryžius. Viską sumaišykite su kiaulienos ir jautienos faršu. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų.

Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir suvyniokite. Suvyniotus balandėlius apkepinkite svieste ir dėkite į puodą. Atskirame inde sultinį arba verdantį vandenį sumaišykite su pomidorų tyre, pasūdykite ir užpilkite ant balandėlių. Troškinkite apie valandą ant mažos ugnies. Pabaigoje įdėkite grietinės.

Vegetariški balandėliai

Jums reikės:

1 kopūsto galvos;

800 g konservuotų avinžirnių;

2 česnako skiltelių;

1 v. š. kario miltelių;

didelės saujos petražolių;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

1 mažo svogūno;

1 v. š. citrinų sulčių;

druskos, pipirų.

Padažui:

500 g konservuotų trintų pomidorų;

3 puodelių pomidorų sulčių;

1–2 v. š. pomidorų pastos;

 pusės stiklinės vandens;

 druskos.

Paruošimas:

Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

Paruoškite padažą: pomidorų pastą sumaišykite su vandeniu, tuomet su pomidorų sultimis, sudėkite kapotus pomidorus, pasūdykite pagal skonį.

Paruoškite įdarą: alyvų aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną, įspauskite česnaką, sudėkite kapotas petražoles. Suverskite avinžirnius, apkepkite. Apkeptą įdarą paminkykite, įpilkite citrinos sulčių, karį, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

Suvyniokite balandėlius – ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir užvyniokite.

Į didelę keptuvę įpilkite šiek tiek parengto pažado ir vienu sluoksniu sudėkite balandėlius, užpilkite likusį padažą, kad juos pasemtų. Kai padažas užvirs, sumažinkit ugnį ir kepkite uždengtus apie 25 min.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p.vaida.budriene@iki.lt

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Reklama

  • Apie mus
  • Orai

© 2018 KKZ - Su meile TavoWEB.

No Result
View All Result
  • Aktualijos
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Orai

© 2018 KKZ - Su meile TavoWEB.

Sveiki sugrįžę!

Prisijunkite su slaptažodžiu

Pamiršote slaptažodį?

Registruokis!

Užpildyk laukelius žemiau...

Visi laukai yra privalomi. Prisijungti

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti