Stiklas pastaruoju metu vis labiau tampa neatsiejama mūsų buities dalimi. Indaujose – nebrangūs, tačiau ilgaamžiai, patvarūs ir sveikatai nekenksmingi stiklo indai. Šio tipo indai yra skirstomi į tris grupes – negrūdinti, grūdinti ir pilnai grūdinto stiklo indai. Grūdintieji stiklo indai yra apdoroti termiškai, jie lengviau atlaiko temperatūrų pokyčius, mechaninius smūgius, todėl tveria ilgiau, o negrūdinto stiklo indai dūžta greičiau, yra mažiau patvarūs, tačiau žymiai pigesni.
Į ką atsižvelgti renkantis stiklinius indus?
Kai renkatės stiklo indus: ar tai būtų stiklinės, ar taurės, ar vazos, ar dubenėliai, pirmiausiai būtina pagalvoti apie šių indų naudojimo tankumą ir pobūdį. Jeigu indas nebus kasdien naudojamas, tada galima rinktis ir paprasto stiklo indus. Tik prieš juos įsigyjant patariama atidžiai apžiūrėti – ar juose nesimato burbuliukai, ar nėra įbrėžimų. Renkantis taures verta atsižvelgti į jų kojelės tvirtumą, paviršiaus krašto lygumą.
Kas žinoma apie stiklines?
Stiklinės, kurios pagamintos iš krištolo, nuo stiklinių, kurios pagamintos iš paprasto stiklo, yra gražesnės. Nors jos ir trapesnės, vis vien laikomos prabangiu indu. Jos pasižymi ypatingu atsparumu terminiam ir cheminiam poveikiui, todėl tinka labai karštiems gėrimams patiekti. Taip pat jos yra atsparios įbrėžimams, todėl tinka ir įvairioms maitinimo įstaigoms.
O tos stiklinės, kurios pagamintos iš terminio stiklo, yra su dvigubomis sienelėmis, tarp kurių esantis oro sluoksnis neduoda stiklui įkaisti ir tuo pačiu garantuoja šilumos izoliaciją, kurios dėka karšti gėrimai ilgiau išlieka šilti. Taip pat dvigubas stiklas apsaugo žmonių rankas nuo galimo nudegimo ir leidžia jiems saugiai mėgautis mėgstamu karštu gėrimu.
Apie ką verta pagalvoti prieš pradedant serviruoti stalą?
Negalima pamiršti ir paskutinių madų stiklo indų rinkoje. Tai įvairiausių, nebūtinai proporcingų formų indai, kurie prie vaišių stalo sėdintiems savo originalumu suteikia žaismingą nuotaiką, nepakartojamą įspūdį. Prie įspūdingo ir puošnaus stalo visada tvyro išskirtinė nuotaika, kai valgoma neskubant ir mėgaujantis pačiu valgymo procesu bei aplinka. Estetinis pasigėrėjimas gerina skrandžio ir kitų virškinimo organų darbą. Tik prieš ruošiant stalą pirmiausiai reikia atsižvelgti į tai, kokia proga rengiamas pasisėdėjimas – ar tai bus eiliniai gausios šeimos pietūs, ar smagi šventė, skirta ne tik giminėms, bet ir geriems draugams. Pagal tai turėtų būti parinkti ir indaujoje turimi indų komplektai.
Kokių dar būna stiklo indų?
Stiklo indai mums pasitarnauja ne tik kaip daiktai, iš kurių mes valgome arba geriame, bet tuo pačiu atlieka ir dekoratyvinės puošmenos vaidmenį. Omenyje turimi tie indai, kuriuos sukūrė stiklo pūtikai menininkai, bendradarbiaudami su dizaino specialistais. Dažniausiai tokie stiklo indai būna masyvūs, nemažai sveriantys, jų sienelės storos, tad juos naudoti maisto gaminimui nebūtų patogu. Tačiau šį trūkumą visiškai kompensuoja indo puošnumas, nes ant stalo pastatyta dekoratyvinė stiklo vaza su vaisiais ar saldumynais tikrai taps tarsi vyšnios uogele ant torto.