Kas iš mūsų apskritai nieko nežino apie kefyrą? Tokių nėra! Mes žinome, kad kefyras – tai rauginto pieno produktas, kurio sudėtyje yra naudingųjų bakterijų, padedančių ne tik numesti svorio, bet ir normalizuoti žarnyno mikroflorą. Kefyras turi begalę naudingų savybių, tačiau šame straipsnyje aptarsime pagrindines
Gydančios kefyro savybės aprašytos net senoviniuose traktatuose, tačiau šiuolaikinė medicina išskiria dešimt svarbiausių savybių:
1. Kefyras padeda reguliuoti mūsų žarnyno veiklą. Jis ypač naudingas vaikams, patyrusiems žarnyno infekcijų. Kefyras atstato normalią žarnyno mikroflorą disbakteriozės ir disbiozės metu, įtakodamas biochemines reakcijas bei fiziologines organizmo funkcijas.
2. Kefyras – tai „gyvas produktas“. Jame yra pieno rūgščių bakterijų bei bifidobakterijų, stabdančių ligas sukeliančių bei puvimo procesą skatinančių mikroorganizmų dauginimąsi. Beje, jau po savaitės (arba dviejų) reguliaraus kefyro vartojimo iš šlapimo dingsta fenolio ir indolo pėdsakai.
3. Vartojant antibiotikus kefyras minimizuoja jų žalingą poveikį gerosioms žarnyno bakterijoms.
4. Kefyras aprūpina mūsų organizmą būtinosiomis maistingomis medžiagomis ir biologiškai aktyviais elementais (vitaminais, aminorūgštimis, peptidais ir kt.).
5. Kefyras – tai puiki profilaktinė priemonė nuo žarnyno užkietėjimo ir storosios žarnos uždegimų.
6. Kefyras mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
7. Kefyras padeda kovojant su storosios ir tiesiosios žarnų vėžiu.
8. Stimuliuodamas imunitetą kefyras mažina alerginių reakcijų tikimybę, dažnumą.
9. Kefyras – baltymų ir kalcio šaltinis, stiprinantis kaulus ir padedantis vaikams augti. Beje, kalcis iš kefyro pasisavinamas daug geriau, nei, pavyzdžiui, iš pieno. Todėl kefyras gali tarnauti kaip puiki profilaktinė priemonė nuo osteoporozės, neretai tampančios rimtų traumų priežastimi pagyvenusių žmonių tarpe.
10. Žmogaus organizmas valandos bėgyje pasisavina apie 32 procentus pieno, o kefyro per tą patį laiko tarpą – praktiškai 100 procentų.