Joninių stalo pažiba – plokščias viščiukas

Joninės – pati ryškiausia vasaros šventė ir jos išvakarėse daugelis suka galvą, kokiais ypatingais patiekalais nustebinti artimuosius, ypač atėjus neįprastiems karščiams. Joninės įprastai yra neatsiejamos nuo ant grilio keptos mėsos ar žuvies, todėl kepimui ant žarijų skirtų produktų paklausa išauga.

Nors tarp kepimui ant žarijų skirtų produktų vis dar populiariausi yra mėsos gaminiai, tokie kaip tradicija jau tapę šašlykai, dešrelės arba vištienos sparneliai, pastaruoju metu kepsninėse vis dažniau kepama ne tik mėsa, bet ir žuvis, įvairiausios jūros gėrybės, sūriai, sparčiai populiarėja ir įvairiausios grilintos daržovės ir vaisiai.

Karštomis dienomis šokteli ir vandens, gaiviųjų gėrimų bei ledų pardavimai. Taip pat prieš šventines dienas padidėja išskirtinesnių kokybiškų užkandžių paklausa. Pirkėjai ieško gurmaniškų sūrių, vytintų kumpių. Gausiai perkami ir vaisiai bei uogos: ypač per karščius padidėja arbūzų pardavimai, perkamos ir trešnės, persikai, nektarinai.

Ką per Jonines valgydavo mūsų protėviai?

Joninės, kaip ir kitos šventės, neapsieidavo be skanaus maisto, o senoviniai Joninių patiekalai, visai kaip ir dabar, dažniausiai būdavo ruošiami lauke, ant ugnies.

Ant laužo buvo spirginami lašiniai, pelenuose kepamos bulvės, mėsa, pyragai, taip pat sūriai ir kiaušiniai. Pats populiariausias Joninių nakties valgis – lauže keptos bulvės su rūgpieniu ar įvairiais padažais, o kiekvienas patiekalas turėjo dar ir magišką galią. Tačiau šiais laikais žmonės dažniau renkasi ant laužo kepti ne bulves, o įvairesnius patiekalus: šiuo metu ant žarijų verdamos ir įvairios sriubos, troškiniai, gaminamas plovas, kepami mėsainiai, dešrainiai, netgi gaminami desertai.

Maistas – vienas pagrindinių šventės akcentų

Joninės svarbios dėl su artimaisiais leidžiamo. Trumpiausią metų naktį tradiciškai švenčiama gamtoje su vainikais ir dainomis. Taip pat skanaujama išskirtinių, šiai šventei ruošiamų patiekalų. O ypač mėgstamas maistas ruošiamas lauke – čia verda ne ką prastesnis skonių gyvenimas nei namų virtuvėje. Ant grotelių kaskart kepami įvairiausi patiekalai: nuo sparnelių ir šonkauliukų iki varškės sūrio, troškinių, picų ir pyragų. Šį kartą siūlome pabandyti išsikepti plokščią viščiuką.

Angliškai šis metodas vadinasi butterflied chicken – gaminant tokiu būdu pašalinamas viščiuko stuburas, jis kepa plokščias, todėl iškepa greičiau ir tolygiau. O kad būtų dar skaniau ir maistingiau, garnyrui kepame visą daržovių vaivorykštę: prie viščiuko iškepami česnakiniu sviestu gardinti kukurūzai, cukinija, smidrai, paprikos ir pomidorai, o visą skonių derinį tobulai užbaigia česnakinis jogurto padažas.

Plokščias viščiukas su daržovėmis

Viščiukui reikės:

  • 1 viščiuko
  • 3 v.š. aliejaus
  • 1 v.š. obuolių sidro acto
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 a.š. druskos
  • Žiupsnelio pipirų
  • 1 a.š. maltos rūkytos paprikos
  • 1/2 a.š. rudojo cukraus
  • Saujos įvairių šviežių žolelių arba 1 a.š. džiovintų žolelių

Daržovėms reikės:

  • Įvairių daržovių
  • 3 v.š. sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • Druskos, pipirų
  • Saujos įvairių šviežių žolelių arba 1 a.š. džiovintų žolelių

Česnakiniam padažui reikės:

  • 4 v.š. graikiško jogurto
  • 2 skiltelių česnako
  • Žiupsnelio druskos, pipirų ir cukraus
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Saujelės krapų arba žiupsnelio džiovintų krapų

Gaminame:

  • Dieną prieš kepimą paruošiamas ir pamarinuojamas viščiukas. Aštriu peiliu arba specialiomis žirklėmis pašalinamas viščiuko nugaros kaulas, atverčiame jį taip, kad šis gulėtų krūtinėle į viršų ir rankomis dar paspaudžiame kad viščiukas taptų plokščias.
  • Indelyje sumaišome aliejų, actą, tarkuotą česnaką ir prieskonius. Šiuo marinatu  kruopščiai ištepame viščiuką, stengiamės, kad marinato patektų ir po odele. Tuomet indą su viščiuku apdengiame maistine plėvele ir padedame nakčiai į šaldytuvą.
  • Tada paruošiame kepsninę kepimui tiesioginėje kaitroje. Viščiuką kepame 160 laipsnių temperatūroje 20 minučių ant tos pusės, kuri pilnai padengta odele. Tuomet apverčiame viščiuką ir kepame dar apie 40 minučių, arba kol vidinė mėsos temperatūra pasiekia 75 laipsnius.
  • Kai viščiukas iškepa, atidedame jį ir apdengiame folija, kol iškeps daržovės.
  • Tuomet pasiruošiame česnakinį padažą: indelyje sumaišome jogurtą su trintu česnaku ir kitais padažo ingredientais.
  • Vėliau paruošiame česnakinį sviestą daržovėms: lydytą sviestą sumaišome su trintu česnaku, druska, pipirais ir žolelėmis.
  • Po to  daržoves dedame ant grilio, kepdami kartas nuo karto patepame jas česnakiniu sviestu. Kepimo laikas visoms daržovėms skirtingas, tad kepdami turėtume prižiūrėkite kiekvieną daržovę atskirai.
  • Galiausiai viščiuką supjaustome dalimis ir patiekiame su keptomis daržovėmis ir česnakiniu padažu.
Total
0
Dalinasi
Related Posts