Darbai darže liepą

Liepą daržuose viskas auga, noksta, dera. Atrodo, kad galima trumpam atsikvėpti. Tačiau būtina nepamiršti, kad nuėmus derlių, dar galima kai ką ir pasėti. Taip pat būtina nepamiršti ir augančių daržovių – jas laistyti, tręšti.

Žiediniai kopūstai. Paskutinis liepos dešimtadienis – galutinis terminas sodinti vėlyvuosius žiedinius kopūstus.

Brokoliai. Apie liepos mėnesio vidurį galima pradėti imti brokolių derlių. Brokolių žiedynai pjaunami dar nepražydę, su maždaug 15 cm ilgio žiedstiebiais. Nupjovus centrinius žiedynus, susiformuoja mažesni šoniniai. Jei augalus iki rugpjūčio pabaigos reguliariai tręšite ir laistysite, brokolių derlių galėsite nuimti iki rugsėjo mėnesio.

Žirniai. Jei nuėmę žirnių derlių augalų šaknis paliksite žemėje, vėliau čia augdamos daržovės gaus papildomai azoto.

Agurkai. Svarbiausi agurkų priežiūros darbai liepos mėnesį – tręšimas ir laistymas. Kuo anksčiau nuskinsite agurkus, tuo greičiau užsimegs kiti. Palikę nenuskintų vaisių, atminkite, kad dalis jau užsimezgusių agurkėlių gali visai neužaugti. Sėklinius agurkus auginkite tik ant vieno ar kelių pasirinktų augalų.

Ankstyvosios morkos. Liepos pradžioje pasisėkite ankstyvųjų morkų. Kai jos sudygs ir prabėgs 75-95 dienos – spalio mėnesį galėsite išsikasti morkų derlių.

Žieminiai ridikai. Liepos pradžia – tinkamiausias metas sėti žieminius ridikus. Juos reikia pakankamai laistyti ir, kad gerai laikytųsi žiemą, nepertręšti azotinėmis trąšomis.

Prieskoniniai augalai. Prieskoninius augalus (bazilikus, dašius, raudonėlius, mairūnus ir kt.) džiovinimui pjaukite liepos mėnesį, žydėjimo pradžioje. Džiovinkite gerai vėdinamoje, nesaulėtoje patalpoje. Išdžiovintas žoles laikykite sandariai uždarytuose induose arba popieriniuose maišeliuose, tamsioje vietoje – taip išsaugosite jų aromatą iki kito derliaus.

Kmynai. Kmynus rinkite mėnesio pradžioje, kol dar ne visos sėklos parudavusios. Derlių imkite anksti rytą, kol nenukrito rasa. Džiovinkite ant paklodės gerai vėdinamoje patalpoje.

Tręšimas. Nepamirškite kas dvi savaites 0,2 proc. trąšų tirpalu patręšti nupjautų prieskoninių daržovių. Kad prieskoninės daržovės išliktu kvapios, naudokite trąšas be azoto.

Pagal spaudą

Asociatyvi nuotr.

Total
0
Dalinasi
Related Posts