Bičiuliškai susitiko – bičiuliškai ir išsiskyrė. Bet taip būna ne visada

Joniškio rajono Žagarės gimnazijos moksleivių susitikimas su  Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės keturkoju pareigūnu prasidėjo draugiškai. Kvaišalų ieškoti išmokytas šuo Bartas  policijoje tarnauja jau 12 metų. Jis kartu su jauna savo partnere, Kinologijos būrio vyriausiąja patrule, į  Žagarės gimnaziją buvo pakviesti  šios mokymo įstaigos vadovų iniciatyva, siekiant  pasitikrinti, ar čia besimokantys jaunuoliai nesisvaigina kvaišalais.

Prevencinė akcija „Būk saugus“ buvo surengta sausio 21 d. pamokų metu. Į  ją šiauliečius atlydėjo  Joniškio rajono policijos komisariato pareigūnai. Kinologės lydimas Bartas  patikrino penkių klasių moksleivių daiktus.  Uostydamas kuprines, jis ėjo nuo suolo prie suolo, nuo vienos kuprinės prie kitos, ėjo vis pirmyn, negrįždamas į tą pačią vietą. O tai reiškia, kad niekas jam nesukėlė įtarimo. Prevencinės priemonės metu narkotinių medžiagų pėdsakų šios mokyklos klasėse, daiktų spintelėse nebuvo aptikta. Taigi bičiuliškai prasidėjusi moksleivių pažintis su keturkoju pareigūnu bičiuliškai ir baigėsi.

Tačiau yra buvę atvejų, kai narkotikų prevencijai skirta  akcija  baigdavosi nusikalstamos veikos fiksavimu.

2016 metais Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnai, surengę  prevencinę priemonę „Be narkotikų – saugiau“ Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijoje,  baigė ją ikiteisminiu tyrimu dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis.

Septynmetė pareigūnų pagalbininkė keturkojė Lota, apšniukštinėjusi gimnazijos rūbinę ir dvi klases, užsukusi į trečią klasę atsigulė prie vieno jaunuolio kuprinės. Tai – šuns ženklas, kad jis užuodė narkotines medžiagas. Patikrinę šio berniuko kuprinę, pareigūnai kartu su socialine darbuotoja joje rado plastikinį maišelį su biria augalinės kilmės narkotine medžiaga. Tiek jaunuolį, tiek visą klasę ištiko šokas.  17-mečiui moksleiviui klasę teko palikti. Iš mokyklos suolo jis atsidūrė areštinėje.  Dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis jam pareikštas įtarimas.

2015 metų gruodžio mėnesį Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnų prevencinė akcija irgi baigėsi nusikalstamos veikos fiksavimu. Tada Šiaulių profesinio rengimo centro 18-mečio kuprinėje buvo rastas paketėlis su neaiškios medžiagos likučiais, keliančiais įtarimą, jog tai – psichotropinės medžiagos pėdsakai.

Klasėje buvę ir šį įvykį stebėję bendramoksliai tokią žinią priėmė nuščiuvę. Vaikino gyvenamojoje vietoje atliktos  kratos  metu buvo rasta metalinė dėžutė su taip pat narkotinių – psichotropinių medžiagų likučiais ir pusantros tabletės, kurios taip pat priskirtinos kvaišalams.

Šis įvykis moksleiviams tapo realija, padedančia susivokti, kad svaiginimasis narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis bei jų platinimas nėra nekaltas žaidimas, į kurį iš smalsumo įsitraukia vis daugiau jaunuolių. Tai – nusikaltimas, už kurį tenka atsakyti pagal Baudžiamojo kodekso numatytas sankcijas. Be to, jų vartojimas kartais inspiruoja ir kitas nusikalstamas veikas. Nepraėjus ir mėnesiui po minėto įvykio, neteisėtu narkotinių medžiagų disponavimu įtariamam vaikinui buvo pareikštas kitas įtarimas – dėl nužudymo, nes šv. Kalėdų naktį jis Šiaulių profesinio rengimo centro bendrabutyje atėmė gyvybę budėtojai.                 

 

                        Atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė

Total
0
Dalinasi
Related Posts