Užkandžiauja vaikai. Kaip atsirinkti tinkamus užkandžius?

Kaimynė Monika savo dukrelei į priešpiečių dėžutę sudeda įvairių užkandžių: pačios keptą keksiuką, skiltelėmis supjaustytų obuolių, liofilizuotų uogų. Ji sako, kad pati rūpinasi, kuo jos vaikas užkandžiaus mokykloje.

„Šiuo metu aplinkui sklando įvairios paskalos apie maitinimą mokyklose, be to, prisiskaitome įvairiausių nuomonių, ką reikia valgyti, ko negalima valgyti. Manau, kad pati geriausiai jaučiu savo vaiką, todėl ir maistu pati galiu pasirūpinti, nes žinau dukros poreikius“, – pasakoja Monika, išlydėdama savo dukrą pro duris.

Daug ar mažai – kiek valgo vaikai?

Vaikai auga labai greitai, todėl valgymas yra neatsiejama augimo dalis. Norint užauginti stiprų žmogų, reikia nemažai dėmesio skirti mitybai. Tačiau kartais darosi neramu, kai vaikai valgo tikrai daug, o kartais, atrodo, nesustodami kramto ir ištisą dieną.

„Nėra tokių normų, nustatančių, kiek žmogui per dieną reikėtų valgyti“, – nuramina intuityvaus valgymo konsultantė  Aušra Jauniškytė- Ingelevičienė. – „Vieni sočiai pavalgo ir neužkandžiauja, kiti – valgo dažnai, bet mažesniais kiekiais“.

Kalbėdama apie vaikų mitybą, Aušra pastebi, kad vaikai valgo dažnai ir dėl kitų priežasčių: „Vaikų skrandukai mažesni nei suaugusiųjų, todėl jie vienu kartu pavalgyti daug negali. Dėl šios priežasties vaikai valgo dažniau, jie dažniau ir užkandžiauja. Svarbu pasirūpinti, kad jie turėtų kuo įvairesnių užkandžių.“

Pasak dietologės, nėra nei gero, nei blogo maisto, tik jį reikia tinkamai pasirinkti – taip, kad jis tiktų asmeniškai. O ir pats užkandžiavimas iš principo nėra blogas dalykas. Jis padeda palaikyti tam tikrą sotumo jausmą tarp valgių. Jei užkandis pasotina ir po to žmogus gerai jaučiasi, tuomet viskas yra gerai.

Užkandžių įvairumas

Monikos paklausiu, kaip ji renka užkandžius savo vaikams. „Man svarbu, kad vaikai valgytų kuo daugiau vaisių, uogų, daržovių. Vaikai ypač mėgsta uogas. Tiesa, vyresnėlė pyksta, kai įdedu uogų, nes, pavyzdžiui, avietės  ištyžta dėžutėje. Tačiau mielai valgo alternatyvą – liofilizuotas uogas, kurios vaikams atrodo kaip saldainiai“, – dalinasi patirtimi Monika.

Dietologė Aušra siūlo rinktis kuo įvairesnį maistą ir kasdien jį kaitalioti. Ji pastebi, kad dažniausiai vaikai užkandžiauja džiūvėsėliais, trapučiais, riestainiukais – ir tai yra vienodas užkandis.

„Reikia stebėti savo vaiką ir jo skonio poreikius. Gyvename tokiais laikais, kad maisto įvairovės mes galime gauti įvairiais sezonais. Nereikia taip aklai sekti, kad turi būti tik kažkoks šviežias produktas ir tik to sezono. Laikai keičiasi, mes turime naujas technologijas, leidžiančias išlaikyti produkto maistines savybes, galime mėgauti įvairiu maistu, tad reikia tuo ir naudotis“, – pritaria Monikai specialistė. – „Mūsų poreikiai, ar žiemą, ar vasarą, yra panašūs: visada reikia ir vitaminų, ir mineralų, ir to paties vitamino C, kurio žiemą gauname gan mažai.“

Remiantis Pasaulinė sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, per dieną reikia suvalgyti 600 g daržovių ir 400 g vaisių ar uogų – ir tai yra maždaug 5 porcijos per dieną.

Kur slepiasi „blogas“ cukrus?

Monika yra iš tų žmonių, kurie skaito maisto produktų etiketes ir gilinasi, kokius maisto produktus perka savo šeimai. „Prisipažinsiu, mane gąsdina tai, kad daug vaikų yra nutukę. Tą matau ir mokykloje, ir netgi darželyje. Čia nekalbu apie apkūnius vaikus – esame visi skirtingi. Todėl labai daug dėmesio skiriu maisto produktų atrankai, ir skaitau etiketes: kiek cukraus yra produkte, kokie riebalai sudaro produktą ir pan.“ – pasakoja kaimynė.

Pasaulio sveikatos organizacija turi nurodžius apribojimus cukrui: 25 g per dieną moterims ir 37 g vyrams. Intuityvaus valgymo konsultantė A. Jauniškytė-Ingelevičienė atkreipia dėmesį, kad čia kalba ne tik apie paprastąjį cukrų, bet ir bet kokį pridedamąjį cukrų, taip pat ir fruktozę.

„Tas cukrus, kuris yra natūraliai maisto produktuose, pvz. vaisiuose ar uogose, jo nereikia riboti. Viskas su juo yra tvarkoj. O jeigu papildomai dedame į maistą kad ir natūralaus medaus, tai jau yra pridėtinis cukrus. Būtent šio cukraus kiekį PSO ir skatina žiūrėti“, – papildo gydytoja.

Dietologė skatina atkreipti dėmesį į skaidulas produkte: jos suteikia sotumo jausmą, saugo mus nuo įvairių ligų, taip pat ir nuo cukrinio diabeto. Skaidulų labai daug vaisiuose, uogose, daržovėse, ypatingai ankštinėse daržovėse: pupelėse, žirniuose, lęšiuose. Skaidulos išlieka ir liofilizuotuose produktuose.

„Šiuo metu žmonės iš tikrųjų labai bijo cukraus. O vaikai vis dar mėgsta saldžiai užkandžiauti, tad rekomenduočiau rengiant vaikų šventes, ar nešant lauktuves, rinktis kuo daugiau vaisių ir uogų – nesvarbu, ar šviežių, ar džiovintų šaltyje – tai labai tinkama alternatyva bet kokiems saldėsiams“, – rekomendavo Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė.

Giedrė Januškaitė

 

Total
0
Dalinasi
Related Posts