Vasaros sezonas džiugina plačia šviežių maisto produktų įvairove bei grilio patiekalais. Andrius Pauliukevičius, Lietuvos kultūrizmo čempionas, sako, kad sportininkai taip pat mėgaujasi šiais vasaros privalumais ir dalinasi vertingais patarimais sveikesnei mitybai.
Maisto įvairovė – vasaros sezono išskirtinumas
Andrius Pauliukevičius sako, kad vasarą sportininkų mityba pasipildo šviežiomis gėrybėmis – jos ne tik yra vertingos organizmo veiklai, bet ir paįvairina įprastą maisto racioną.
„Vasarą rekomenduotina vartoti kuo daugiau šviežių vaisių, daržovių, natūralių uogų, nes jų sezonas ganėtinai trumpas. Sportininkai dažnai savo racioną papildo šilauogėmis, braškėmis, vyšniomis – jose yra antioksidantų, vitaminų, mineralų ir palyginus nedidelis cukraus kiekis. Uogos – puikus ingredientas varškei ar natūraliam jogurtui pagardinti. Patys savaime liesi pieno produktai nėra skanūs, tačiau kartu su uogomis galima suvalgyti didesnį jų kiekį, o tai ypač aktualu aktyviai sportuojantiems“, – teigia jis.
Sportininkas sako, kad kaip ir kitais metų laikais, vasaros sezonu sportininkai vartoja daug mėsos produktų. Tačiau juos, kaip ir daugelis, dažniau ima ruošti grilyje.
„Kepant mėsą grilyje, jos galima išsikepti daugiau, vartoti kelias dienas. Dažniausiai sportininkai kepa vištieną bei jos dalis, mat ji – lengvai virškinama, gausi baltymų. Grilyje keptą vištieną visuomet valgau su salotomis. Jos valo organizmą, ypatingai vartojant daugiau mėsos nei įprastai. Laikantis sveikos mitybos principų, salotų galima valgyti kiek norima ir įvairių – su agurkais, pomidorais, paprika, rukola, svogūnu ar kitokių “, – tikina A. Pauliukevičius.
Iš anksto paruošti marinuoti produktai gali būti sveiki
A. Pauliukevičius sako, kad vištieną mėgsta marinuoti pats, tačiau pritrūkus laiko renkasi ir jau iš anksto marinuotus produktus.
„Dažnai galvojama, kad sveikas maistas yra neskanus, o jeigu skanus – ne visiškai sveikas. Tačiau tai tik mitas. Kai vištieną marinuoju pats, pagal skonį renkuosi smulkintas žoleles, pipirus naudoju baziliką, ciberžolę, kmynus. Taip pat papriką, kajano pipirus – jie greitina medžiagų apykaitą. Dažnai renkuosi ir perku iš anksto marinuotą vištieną – atidžiai skaitant etiketes tikrai galima rasti produktų, kurie yra ne tik skanūs, bet ir sveiki”, – teigia jis.
Pasak sportininko, renkantis marinuotą mėsą, svarbu atsižvelgti į jos kokybę bei marinato sudėtį.
„Visuomet analizuoju perkamų produktų ingredientus. Visų pirma, patariu atsižvelgti į vištienos kokybę – geriausia, kai ji yra užauginta kuo sveikiau, nenaudojant antibiotikų. Taip pat atkreipkite dėmesį į tai, kad ji būtų paruošta kuo natūralesnės sudėties marinatuose – su aliejumi, jogurtu ar kefyru vietoje majonezo, su garstyčiomis, svogūnais, žalumynais ar net egzotiškais priedais. Tai – sveikesnis pasirinkimas, sutaupo laiko, o taip pat leidžia atrasti naujus skonius”, – sako A. Pauliukevičius.
Marinuotų produktų vertę lemia ingredientai bei mėsos kokybė
Vasaros sezonu marinuotų mėsos produktų griliui pasirinkimas išauga, tarp jų ir vištienos gaminių. Paukštienos gamintojai ima siūlyti šio produktų alternatyvų ir itin besirūpinantiems sveika mityba.
„Šį sezoną populiarūs vasariški vištienos marinatai su obuoliais, kokosu ir kariu, taip pat – klasikiniai vištienos sparneliai itališkame pomidorų marinate, vištienos blauzdelės, marinuotos aštriai ir pasižyminčios paprikos tonais. Siekiant laikytis sveikos mitybos principų, patartina rinktis kuo natūraliau marinuotus vištienos produktus, kuriuose nėra naudojami skonio stiprikliai, tokie kaip natrio glutamatas (E621)“, – sako Saulius Petkevičius, paukštyno „Kekava“ atstovas.
Visgi, pasak jo, norint pasirinkti kuo sveikesnius marinuotus vištienos produktus, svarbiausias kriterijus yra mėsos kokybė.
„Renkantis vištieną svarbu pasidomėti, kaip ši buvo auginta – ar buvo naudoti antibiotikai. Norint vištas užauginti be šių medžiagų, jos turi nesusirgti, tai reiškia, augti laisvai, ne narvuose, būti lesinamos aukščiausios kokybės lesalu, turėti aiškų paros grafiką su mažiausiai 7 valandomis miego. Būtent tokiomis sąlygomis ir laikantis aukščiausių gyvūnų gerovės standartų yra auginamos „Kekava“ vištos, tad užauga sveikos ir jų nereikia gydyti antibiotikais.
Tad pirkėjas, rinkdamasis vištieną, augintą ne narvuose, gavusią itin kokybišką lesalą, nesirgusią ir negydytą antibiotikais, renkasi ne tik kokybišką produktą, bet ir geras sąlygas paukščiams auginti, palaiko gamintojus, kuriems gyvūnų gerovė yra itin svarbi“, – sako S. Petkevičius.
Kontaktai žiniasklaidai
Justė Karpavičiūtė
+37064374828
juste@gravitas.lt