Keturios druskų rūšys, jų skonio ypatybės ir panaudojimo būdai  

Druska – kasdien naudojamas pagardas, tačiau retai kas žino, jog maistą gardinti galima ne tik mums įprasta balta, rafinuota druska, bet ir gerokai egzotiškesnėmis, ypatingu skoniu ir spalva, didesne nauda sveikatai pasižyminčiomis druskomis.

Rafinuota druska

Rafinuota druska – tai dažniausiai šeimininkių naudojama įprasta balta druska. Ši druska kasama šachtose, vėliau apdorojama kaitinant iki beveik 700°C bei dirbtinai papildant jodu, fluoru, sukietėti neleidžiančiomis medžiagomis. Tai smulkių kristalų druska, neturinti ryškaus skonio, naudojama ruošiamo maisto gardinimui, konservavimui, rauginimui, sūdymui.

Jūros druska

Jūros druska, kaip ir sufleruoja pavadinimas, gaunama iš sūraus jūros ar vandenyno vandens jį garinant ir surenkant likusią druską. Ši druska savyje turi šiek tiek natūraliai likusio jodo, tačiau ji papildomai rafinuojama. Tiesa, jūros druska apdorojama mažiau, nei „paprasta“, balta, rafinuota druska.

Tai įprasta stambesnių ar smulkesnių kristalų druska, galinti turėti minimalų poskonį, kuri naudojama ruošiamo maisto gardinimui, konservavimui, rauginimui, sūdymui.

Himalajų rausvoji druska

Himalajų druska – pati švariausia stambių arba smulkių kristalų druska pasaulyje, kuri visiškai nėra apdorojama. Ji išgaunama rankomis Himalajų kalnuose, dabartinėje Pakistano teritorijoje. Uolų apsaugota druska yra visiškai natūrali, rausvos spalvos, malonaus, švelnaus skonio. Rausvoji Himalajų druska pasižymi unikalia chemine sudėtimi – joje randami net 84 žmogaus sveikatai naudingi mikroelementai. Ji vertinama ne tik viso pasaulio šefų, gurmanų, bet ir Ajurvedos specialistų.

Šios druskos skonis subtilus, neužgožiantis natūralaus patiekalų skonio, netgi jį pabrėžiantis.

Ji naudojama ne tik patiekalams gardinti, bet ir grožio bei sveikatinimo procedūroms. Iš šios druskos gaminamos orą švarinančios lempos.

Pilkoji druska

Tai druska, išsauganti nemenką kiekį naudingų mineralinių medžiagų, išgaunama Bretanės regione, Prancūzijoje. Ši druska pasižymi unikalia, kiek klampia tekstūra ir švelniu specifiniu skoniu, yra naudojama maisto gardinimui.

Pilką spalvą  druskai suteikia molis, dengiantis pakrantes, kuriose išgaunama pilkoji druska.

Ši druska taip pat vadinama keltų druska, kadangi ją jau prieš kelis tūkstantmečius išgaudavo apylinkėse gyvenančios keltų tautos.

Pagal spaudą

 

Total
0
Dalinasi
Related Posts
Skaityti daugiau

Darbų sode netrūksta

Vėsiais rytais su kylančia migla, besidraikiančiais sidabro voratinkliais ir gražiomis, dar saulėtomis dienomis prasideda rudens metas. Sode svyra…