Verbūnų kaime išvertęs tvorą vyriškis turės susitaikyti su savo girtavimo pasekmėmis

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kaip žinia, šventiniu laikotarpiu labai padaugėja sulaikomų neblaivių vairuotojų. Vienas jų – paprastai užsienyje gyvenantis Raimondas Urbelis, kuris prieš šventes grįžo į Šiaulių rajoną. Jis gruodžio 21 d. vakare, kaip vėliau nustatyta, ne vėliau kaip 22.41 val., Šiaulių rajone, Verbūnų kaime savo ką tik įsigytu automobiliu „Volvo XC 90“ apgadino sodybos tvorą ir pasišalino iš eismo įvykio vietos. Paaiškėjo, kad šį nusižengimą jis padarė, būdamas neblaivus, – jam tą patį vakarą nustatytas 2,76 promilių girtumas. Už tokius veiksmus numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Vos parvyko į Lietuvą, ėmė girtauti

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėja Ilona Jakubėnienė teismo baudžiamuoju įsakymu Raimondą Urbelį pripažino kaltu, padariusį nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 2811 straipsnio 1 dalyje bei skyrė bausmę. Baudžiamajame įsakyme užfiksuotos įvykio aplinkybės. Ikiteisminio tyrimo metu Raimondas U. Yra davęs parodymus, kad į Lietuvą jis grįžo vos prieš porą dienų iki įvykio. Vos tik parvyko, tą patį vakarą nuėjo pas kaimyną ir „baliavojo“. Kitą dieną girtavimas tęsėsi.

Pirko naują automobilį

Trečios dienos, gruodžio 21 d., ryte,  Raimondas U. su draugu išvyko nusipirkti automobilio. Tuo metu automobilį vairavo ne jis. Buvo pasirašyta automobilio pirkimo – pardavimo sutartis. Paaiškėjo ir tai, kad Raimondas U. apskritai neturėjo teisės vairuoti transporto priemones. Jis policijos pareigūnams sakė, kad automobilį pirko todėl, kad ketino jį išsivežti į užsienį ir perduoti jį savo bendradarbiui, kuris jį vežiotų į darbą.

Kaip „laistė“ pirkinį, neatsimena

Matyt, Raimondas U. nauju automobiliu labai apsidžiaugė ir sugalvojo pirkinį „aplaistyti“.  Grįžę namo, vyrai automobilį pastatė Raimondo U. kieme. Atėjo dar vienas pažįstamas, su kuriuo pirkinį apžiūrėjo, pasigėrėjo, po to kartu gėrė degtinę. Kiek truko šis „balius“, niekas dabar jau pasakyti negali, Raimondas U. tik atsimena, kad tą dieną dar kaimynui padėjo kasti sniegą. Dirbdami jie toliau gėrė. Su draugais išsiskyręs, pasak Raimondo U. jis ir toliau gėrė, tačiau, kur ir su kuo, dėl girtumo nebeprisiminė. Neprisiminė jis ir to, kad vairavo girtas ir kaimynui apgadino vartus.

Įrodymų paneigti nepavyko

Pirminės apklausos metu Raimondas U. keitė parodymus, daugiausia jis neigė savo kaltę, vėliau kaltu prisipažino ir paaiškino, kad anksčiau tiesiog neprisiminė, ką tą vakarą veikė. Buvo nustatyta, kad liudytojai matė, kad būtent jo automobilis išvertė Verbūnų kaimo gyventojo vartus, to paneigti nebebuvo įmanoma. Tą patį vakarą Raimondas U. buvo rastas pas savo pažįstamą. Kaip sakė Raimondas U., jis taip pat neprisiminė, ko jis ten atvyko, tačiau mano, kad norėjo pasveikinti su šventėmis. Žmogus, pas kurį tą vakarą lankėsi Raimondas U., sakė, kad 37-erių vyriškis atvyko iš pažiūros smarkiai neblaivus. Jis turbūt nespėjo paaiškinti, dėl kokios priežasties atvyko, nes didžiąją laiko dalį jo namuose kalbėjo telefonu. Raimondas U. sakė, kad labai miglotai pamena atvykusius pareigūnus ir kaip jam buvo tikrinamas girtumas.

Policiją iškvietė gyventojas, kurio tvorą vairuotojas išvertė

Pagal policijos užfiksuotas įvykio aplinkybes, pirmiausia į pagalbos centrą kreipėsi Verbūnų kaimo gyventojas, kad buvo išversta jo tvora. Tvoros savininkui paskambino praeivis, sakydamas, kad atkreipė dėmesį į išlaužtą tvorą. Rastos automobilio ratų žymės, matėsi, kad automobilis ties vartais paslydo. Tada prasidėjo kaltininko paieškos. Jis rastas per gana trumpą laiką. Tai buvo Raimondas U. Jis sėdėjo pas pažįstamą virtuvėje, kalbėdamas telefonu, sužinojęs, kad jo automobilis yra apgadintas, nustebo, į policijos pareigūnų pasakymus vangiai reagavo. Raimondas U. išsiblaivęs gavo pripažinti, kad niekas kitas jo automobilio vairuoti negalėjo, o ant automobilio rasti apgadinimai rodė, kad buvo padarytas eismo įvykis.

Skirta bauda, atimta teisė vairuoti, konfiskuotas automobilis

Dėl to, kad Raimondas Urbelis vairavo, neturėdamas tam teisės, padarė eismo įvykį, jam buvo skirta administracinė nuobauda. Dėl vairavimo, kai nustatomas didesnis nei 1,51 promilės girtumas, numatyta baudžiamoji atsakomybė. Raimondo Urbelio girtumas nustatytą ribą žymiai viršijo. Jam teismas skyrė 50 MGL (2500 eurų) dydžio baudą. Taip pat jam atimta teisė vairuoti (arba jis negalės šios teisės įgyti) 3 metams. Taip pat konfiskuotas ką tik įsigytas automobilis „Volvo XC 90“, kurio nustatyta vidutinė rinkos vertė yra 3150 eurų. Ikiteisminio tyrimo metu Raimondas Urbelis sutiko, kad tokia bausmė jam būtų paskirta, todėl byla išnagrinėta supaprastinto proceso tvarka. Teismo baudžiamasis įsakymas priimtas 2022 m. sausio 11 d., tačiau jis nėra įsiteisėjęs ir teisiškai įmanoma, kad nuteistasis Raimondas U. pareikštų prašymą surengti žodinį bylos nagrinėjimą teisme ir prašytų skirti kitokią bausmę, tačiau kitos bausmės – vargu, ar lengvesnės, tad greičiausiai nuteistajam teks susitaikyti su savo girtavimo pasekmėmis.

Rita Grigalienė

Asociatyvi nuotrauka

Total
0
Dalinasi
Related Posts