Gausus derlius: pomidorų ligos, jų profilaktika ir gydymas

Pomidorai – bene daugiausia dėmesio reikalaujantis augalas. Susidūrus su pomidorų auginimo sunkumais, ima atrodyti, kad geriausia nueiti ir nusipirkti jų parduotuvėje. Tačiau pačių išauginti pomidorai yra ne tik skanesni ir kvapnesni, bet ir sveikesni. Norėdami turėti gausų pomidorų derlių, privalote žinoti, kaip juos prižiūrėti, kokiomis ligomis šie vaisiai dažniausiai serga ir kaip šių ligų išvengti.

Pilkasis puvinys

Ant dar neprinokusių vaisių atsiranda vos pastebimų šviesiai žalių, gelsvų dėmių, kurios su laiku ryškėja ir tampa geltonos ar oranžinės spalvos. Pilkasis puvinys atsiranda stiebo apačioje ir plinta į vaisių per kotelį. Liga neturi didelio poveikio vaisių skoniui, juos galima valgyti, nes puvinys dažniausiai pažeidžia ne visus ant stiebo esančius vaisius.

Profilaktika ir gydymas:

ši liga lengvai plinta per orą, todėl pomidorus galima apsaugoti tiesiog gerai vėdinant šiltnamį, laiku retinant lapus ir šalinant nukritusius lapus.

Rudasis lapų pelėsis

Ant viršutinės lapų pusės atsiranda geltonos dėmės, kurias vėliau iš lapų apačios padengia gelsvai žalios, pilkšvos arba rudokos į aksomą panašios apnašos. Lapai palaipsniui sudžiūsta, paruduoja ir nukrenta. Dėl šios ligos derlius bus daug mažesnis negu galėtų būti.

Profilaktika ir gydymas:

gerai vėdinkite šiltnamį, o jeigu pomidorai auga lauke – nesodinkite jų per tankiai ir laiku retinkite lapus. Ligos pažeistus ir nukritusius lapus surinkite ir sudeginkite.

Viršūninis pomidorų puvinys

Ligą dažniausiai sukelia nepalankios auginimo sąlygos, pavyzdžiui, dideli dirvos ir aplinkos temperatūros svyravimai bei kalcio trūkumas. Ligos požymiai pasirodo dar neprinokusiuose žaliuose vaisiuose: pomidoro viršūnėje atsiranda maža, vandeninga dėmelė, kuri vėliau paruduoja ir plečiasi, kol padengia trečdalį ar net pusę vaisiaus.

Profilaktika ir gydymas:

vaisių mezgimo ir nokimo metu pomidorus aprūpinkite reikiamu vandens kiekiu. Dirvoje svarbu išlaikyti tinkamą fosforo, kalio ir magnio santykį su kalciu. Nepatartina naudoti trąšų, kurios turi didelį azoto kiekį amonio ar nitrato grupėse.

Maras (fitoftorozė)

Greitai plintanti ir labai pavojinga pomidorų liga. Iš pradžių lapai pasidengia rudos spalvos dėmėmis, vėliau jie susisuka ir džiūsta. Vėliau liga pažeidžia ne tik stiebą, bet lapus ir vaisius, ypač žalius: ant jų atsiranda netaisyklingų puvinio dėmių, kurios plinta tiek vaisiaus paviršiuje, tiek viduje.

Profilaktika ir gydymas:

jau sergantį augalą labai sunku išgydyti. Jeigu jūsų pomidorai nuolat serga maru, vienintelis dalykas, kurį galite padaryti – profilaktiškai apipurkšti juos fungicidais, kol jie dar sveiki. Taip pat nerekomenduojama sodinti pomidorų šalia bulvių. Maro užkratas išsilaiko iki kitų metų, todėl po derliaus nuėmimo patartina sutvarkyti šiltnamį, pašalinti visas augalų liekanas ir puvėsius bei gerai perkasti žemę.

Miltligė

Miltligė yra skersvėjų sukeliama liga.

Profilaktika ir gydymas:

prasidėjus miltligei ant pomidorų lapų susidaro netaisyklingos formos, baltos spalvos, miltingos apnašos. Laikui bėgant jos papilkėja, lapai apvysta. Pasirodžius pirmiesiems ligos požymiams, pomidorus reikėtų purkšti fungicidais.

Pomidorų sausligė (alternariozė)

Tai labai žalinga, lauke ir šiltnamiuose plintanti pomidorų liga. Ji pasireiškia ant pomidorų daigų (jie gali žūti), ant lapų, lapkočių, stiebų ir vaisių. Pirmiausia ant apatinių lapų atsiranda rudų, dažnai netaisyklingų, koncentriškai rievėtų, iki 1 cm skersmens dėmių. Dėmėms didėjant ir joms susiliejus, lapai džiūsta. Tokie augalai užmezga mažiau vaisių, vaisiai smulkesni. Vėliau apsikrečia ir aukštesnių ardų lapai, lapkočiai ir stiebai.

Dažniausiai nuo vaisiaus priaugimo vietos į vieną pusę pradeda plisti ruda, įdubusi, sauso puvinio dėmė (paveikslėlio kairėje pusėje), kurios paviršius aptrauktas juodomis apnašomis. Šiai ligai, be pomidorų, taip pat jautrios paprikos, baklažanai, bulvės ir kt. Sausligės grybas žiemoja užkrėstoje sėkloje, dirvoje bei ligotų augalų liekanose.

Profilaktika ir gydymas:

pomidorus, kaip bulvinių šeimos augalus rekomenduotina sodinti tame pačiame lauke ne dažniau kaip kas treji metai. Kai kurie fungicidai, naudojami nuo maro, yra efektyvūs ir nuo sausligės. Norint išvengti šios dažnai pasitaikančios ligos pomidorų daigams naudokite tik beicuotą sėklą. Didelę reikšmę turi pomidorų auginimas tinkamoje žemėje, todėl reikalinga sėjomaina arba kasmetinis šiltnamio žemės dezinfekavimas. Pomidorų vegetacijos metu palaikykite optimalią šiltnamio drėgmę ir temperatūrą. Nuėmus pomidorų derlių, nuimkite ir augalų liekanas bei giliai suarkite ar sukaskite žemę.

Parengta pagal tinklalapį ogorod.ru

Asociatyvios nuotr.

Total
0
Dalinasi
Related Posts