Mairūnas yra vienas iš seniausiai vartojamų prieskoninių augalų.
Ir prieskonis, ir vaistas
Mairūnuose yra eterinių aliejų, rutino, askorbininės rūgšties, karotino, rauginių medžiagų. Augalai pasižymi ypač stipriu aromatu (jo kilmė nežinoma iki šiol) ir karčiu skoniu.
Maistui naudojami švieži ir džiovinti lapai bei pumpurai. Mairūnas vartojamas paskaninti sriuboms ir karštiesiems patiekalams. Jis dedamas j arbatą, raugiant agurkus ir pomidorus. Bitės iš jo renka vėlyvąjį vasaros medų.
Vartojamas sergant kvėpavimo takų ir virškinimo organų ligomis, skaudant galvą, esant nemigai, kaip raminamoji ir šlapimą varanti priemonė.
Daigų auginimas
Mairūnas – šilumamėgė vienametė prieskoninė daržovė, todėl ją geriausia sodinti daigais. Sėklos daigams sėjamos į bet kokį dirvožemio mišinį kovo 10 d.-balandžio 10 d. 0,5-1 cm gylyje, tarpueilių plotis – 5-8 cm. Galima sėti į gėlių vazonėlį arba į dėžutę, kurioje yra 8-10 cm žemių sluoksnis. Laistoma vidutiniškai, tik reikia prižiūrėti, kad žemė neperdžiūtų.
Lysvės paruošimas ir sėja
Lysvė mairūnui parenkama saulėtoje ir nuo vėjų apsaugotoje vietoje. Į 1 m2 lysvės dedama 1 kibiras perpuvusio mėšlo arba komposto, po 1 šaukštelį superfosfato, kalio sulfato, karbamido ir 2-3 šaukštai pelenų.
Daigai į lysvę sodinami gegužės 10 d. po 2-3 augalus į vieną duobutę 20 cm tarpais. Atvėsus orams daigai uždengiami plėvele.
Į lysvę sėklas galima sėti nuo balandžio 25 d. Lysvė sukasama 15-18 cm gyliu, išlyginama ir sausos sėklos pasėjamos 0,6-1 cm gylyje. Po to lysvė palaistomą šiltu (38 °C) vandeniu po 2-3 l/m2. Sėklos sudygsta po 12-15 dienų. Iki sėkloms sudygstant lysvė turi būti visą laiką drėgna.
Mairūno priežiūra
Mairūno daigai retinami, laistomi, purenami tarpueiliai, išravimos piktžolės. Retinant tarp augalų paliekamas 12-15 cm tarpas.
Mairūno rinkimas, džiovinimas ir laikymas
Mairūnas pražysta rugpjūčio pradžioje ir žydi iki pirmųjų rudens šalnų. Augalai skinami žydint, nupjaunant visą stiebą. Nuplautas vandeniu mairūnas surišamas nedideliais ryšeliais, pakabinamas pavėsyje, vėdinamoje, sausoje vietoje. Džiovintas mairūnas laikomas sandariai uždarytuose stikliniuose induose.
Pagal spaudą
Asociatyvi nuotr.