Nelegalūs sąvartynai miške Kuršėnų pašonėje    

Senasis kelias iš Kuršėnų į Gilvyčius tampa nelegalių sąvartynų vieta. Tokių sąvartynų Kuršėnų kaimiškojoje seniūnijoje kasmet pavasarį aptinkama nemažai, tačiau teršėjų mažėja.

 

Sąvartynas pakelėje

Į redakciją paskambinę Kuršėnų miesto gyventojai papasakojo, kad kiekvieną pavasarį, o kartais ir rudenį, senasis kelias į Gilvyčius virsta sąvartynu.

„Pasisukus į senąjį Gilvyčių kelią, miškelyje, atšilus orams pradėjo dygti krūvos šiukšlių. Pradžioje kažkas atvežęs išvertė statybines atliekas. Po to ir vienoje kelio pusėje, šalia statybinių atliekų, ir kitoje – atvežęs išmetė lengvųjų automobilių padangas. Panašių atliekų galima aptikti ir pačiame miškelyje. Šiukšlinama visur, kur tik galima privažiuoti“, – aiškino skaitytojas.

Daugėliuose gyvenantis kuršėniškis tvirtino, jog iš toli niekas jų neatveža, o dažniausiai – tai vietinių darbas.

„Dažnai tenka važiuoti senuoju Gilvyčių keliu į Šileliu kaimą, todėl pakelėje suverstus šiukšlių kalnus tenka pamatyti ne kartą. Dažniausiai jie „išdygsta“ po pavasarinių talkų prie geležinkelio esančiuose garažuose. Nejau žmonėms sunku nuvežti padangas į atliekų surinkimo punktus. Kodėl seniūnija nesiima priemonių tokiems teršėjams nustatyti. Gal vieną ar kitą nubaudus, kitiems nekiltų noras šiukšlinti“, – aiškino skaitytojas.

Sąvartynų mažėja, bet…

Pasak Kuršėnų kaimiškosios seniūnijos seniūnės Editos Mileikienės, apie senojo kelio į Gilvyčius pakelėje suverstas šiukšles seniūnija žino ir jos bus surinktos iki šio mėnesio pabaigos.

„Sutvarkyti visus tokius sąvartynus planuojame per akciją „Darom“. Tačiau tai ne vienintelis toks sąvartynas pakelėje. Neseniai sutvarkėme vieną tokį sąvartyną Varputėnuose, tačiau paaiškėjo, jog netoli šio kaimo yra dar vienas toks sąvartynas. Buvo sutvarkytas ir nelegalus sąvartynas Šilėnuose. Teko išvežti pilną konteinerį atliekų iš Pakumulšių poilsio zonos. Tik neseniai išvežėme, o jau konteineris vėl artipilnis įvairių šiukšlių, automobilių detalių“, – pasakojo seniūnė.

Ji įsitikinusi, jog tai pro šalį važiuojančių žmonių darbas, nes vietiniai tokių daiktų neišmeta.

Pasak E. Mileikienės, kova su tokiais šiukšlintojais, tai kova su vėjo malūnais, nes pagauti tokius teršėjus beveik neįmanoma.

Seniūnė užsiminė, jog prieš kokius penkerius metus Braznavos kaime tarp  šiukšlių buvo rasti Šiauliuose gyvenančio vyriškio dokumentai, tačiau paaiškėjo, jog butą tvarkė pasamdyta firma, kuri ir atvežė šiukšles į Kuršėnų kaimiškosios seniūnijos teritoriją ir jas išpylė. Nelegaliame sąvartyne Šilėnuose irgi buvo rasti vieno vyriškio dokumentai, tačiau kaip jie ten pateko neaišku, nes vyriškis jau senokai guli ligoninėje.

E. Mileikienės žodžiais, nors pakelės ir miškeliai netoli kelių vis dar apauga nelegaliais sąvartynais, tačiau teršėjų ir jų išverčiamų pakelėse šiukšlių, lyginant su ankstesniais metais, mažėja.

Saulius JUŠKEVIČIUS

Total
0
Dalinasi
Related Posts