Receptai Mamos dienai

Pirmąjį gegužės sekmadienį švenčiame Motinos dieną. Ši šventė, lietuviams žinoma dar nuo senų senovės, skirta pagerbti mamas. Šią dieną motinas sveikina vaikai ir vyrai. O Šiaulių PRC Prekybos ir verslo skyriaus būsimieji virėjai, konditeriai ir barmenai ir jų profesijos mokytojos siūlo mamas palepinti savo gamintais pietumis, desertu ar kokteiliu.

VIŠTIENOS KRŪTINĖLĖS KEPSNYS SU SŪRIU IR ABRIKOSAIS

Ingredientai:

Vištienos krūtinėlės filė 140 g

Kiaušiniai 1vnt.

Džiūvėsėliai

Aliejus kepimui

Įdaras:

Sūris fermentinis 15 g

Džiovinti abrikosai 10 g

Druska (pagal skonį)

Vištienos prieskoniai (pagal skonį)

Garnyras:

Perlinis kuskusas 40 g

Šaldytų  daržovių mišinys 105 g

Sviestas 10 g

Aliejus

Druska (pagal skonį)

Patiekalo gaminimas:

  • Vištienos filė išmušama ir pabarstoma prieskoniais.
  • Įdarui sūris sutarkuojamas, abrikosai supjaustomi kubeliais.
  • Ant išmuštos filė dedamas sūris, abrikosai ir suformuojamas suktinukas.
  • Pavoliojamas kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
  • Lengvai apkepti keptuvėje, po to pabaigti kepti orkaitėje 8–10 min. 160 °C temperatūroje..
  • Kuskusą pilti į verdantį, pasūdytą vandenį. Pilti aliejų, užvirti, nukelti puodą ir uždengus palaikyti 5 minutes, kad išbrinktų.
  • Keptuvėje su sviestu pakepinti šaldytas daržoves, paskaninti.
  • Patiekti suktinuką su garnyrais. Puošti žaluma.

GURMANIŠKOS SALOTOS SU BRAŠKĖMIS

Ingredientai (1 porc.):

  • Gražgarstės (galima naudoti salotų mišinį) 40 g
  • Braškės          30 g
  • Vynuogės       20 g
  • Šilauogės        20g
  • Mėlyno pelėsio sūris   25 g
  • Granatai                        20 g
  • Sojų padažas                 15 g
  • Alyvuogių aliejus           15 g

Patiekalo gaminimas:

  • Nuplauti gražgarstes ir sudėti į lėkštę.
  • Supjaustyti braškes, vynuoges ir jas sudėlioti ant salotų.
  • Dėti šilauoges ir granatų sėklytes.
  • Supjaustyti mėlynojo pelėsio sūrį, dėti jį į lėkštę.
  • Pašlakstyti sojų padažu ir alyvuogių aliejumi.

SLUOKSNIUOTAS DESERTAS MAMAI

Ingredientai:

Brauniui:

Migdolų miltai 13 g

Miltai 20 g

Kepimo milteliai 2 g

Kiaušinis 1vnt.

Cukrus 30 g

Sviestas 30 g

Juodasis šokoladas 30 g

Pienas 10 g

Kremui:

Cukraus pudra 15 g

Maskarponės sūris 250 g

Grietinėlė 35 % 120 g

Vanilė 1 g

Mango tyrė (ar kita) 40 g

Braškių intarpas:

Cukrus 38 g

Šviežios braškės 83 g

Šaldytos braškės 63 g

Gliukozė 11g

Pektinas 2 g

Citrinos rūgštis 2 g

Minkšta karamelė:

Cukrus 21 g

Sviestas 15 g

Pienas 11 g

Grietinėlė 35% 44 g

Gliukozė 30 g

Vanilė 5 g

 Druska 1 g

Traškus sluoksnis

Migdolų miltai 28 g

Miltai 28 g

Rudas cukrus 28 g

Kokoso drožlės 25 g

Baltasis šokoladas 63 g

Papuošimas:

Šviežios braškės 40 g (2 vnt.)

Izomaltas ar karamelė papuošimui 10 g

Žali mėtų, rozmarinų (ar kt.) lapeliai

Gamybos technologija.

Biskvitas. Riebalai, šokoladas, pienas ištirpinami vandens vonelėje. Kiaušiniai su cukrumi išplakami. Sausi produktai (migdolų miltai, miltai, kepimo milteliai) sujungiami. Viskas lengvai išmaišoma iki vientisos masės (gaunama tešla). Ji pilama į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, kepama 180 °C 30–35 min. Pusgaminis ataušinamas. Po to iš jo paruošiami trupiniai. Biskvitą galima pakeisti Oreo sausainių trupiniais – bus tamsesnė spalva.

Kremas. Maskarponės sūris išmaišomas iki vientisos masės, po truputį plakant pilama grietinėlė, cukraus pudra, mangų tyrė (ar kt. uogų), vanilė. Išmaišoma lengvai – neperplakant.

Braškių intarpas. Gliukozės milteliai sumaišomi su pektinu ir citrinos rūgštimi. Į puodą supilama cukrus, šviežios braškės – verdama iki 115 °C temperatūros maišant. Masė sutrinama – padaroma tyrė. Supilamos šaldytos braškės supjaustytos kubeliais, paverdama. Kai užverda, supilamas mišinys (gliukozės milteliai, pektinas, citrinos rūgštis). Verdama, maišant iki 100 °C. Praaušinama.

Traškus sluoksnis. Šokoladas ištirpinamas. Kokosų drožlės lengvai pakepinamos. Miltai, migdolai, sviestas, cukrus sumaišomi į trupinius, pakepinami 140 °C 15 min, susmulkinami. Viskas sumaišoma, pašaldoma. Prieš naudojimą susmulkinama iki norimų trupinių.

Minkšta karamelė. Grietinėlė, gliukozė, pienas, vanilė, druska pašildomi iki virimo. Kitame puode karamelizuojamas cukrus. Į jį supilamas grietinėlės mišinys, paverdama iki 100 °C. Mišinys atvėsinamas iki 70 °C, sudedamas kambario temperatūros sviestas. Masė sublenderiuojama, pravėsinama.

Papuošimas. Iš cukraus ar izomalto ant silikoninio kilimėlio formuojami įvairūs papuošimai. Desertas puošiamas karamele, uogomis ar vaisiais, žaliais lapeliais. Labai gražu desertą mamai papuošti gėlėmis.

Patiekimas. Desertą patiekti galima įvairiai: sluoksniais dėti į gražias taures (4 vnt.) arba pasigaminti krepšelius iš juodo ar balto šokolado (8–9 vnt.). Kitas variantas – išsikepti norimos formos tartaletes ir į jas taip pat sluoksniuoti desertą

„PAVASARIS“

2/3 indo pridedame ledo kubelių, tada pilame:

60 ml spanguolių sulčių

1/2 žaliosios citrinos sulčių

Papildyti „Sprite“, papuošti ant taurės krašto žaliosios citrinos griežinėliu ir serviruoti su šiaudeliu.

„SANGRIJA ŠEIMAI“

Sangrija – tai šaltas gaivinantis ispaniškas gėrimas, ruošiamas iš ispaniško raudonojo vyno, vaisių sulčių ir vaisių. Labai populiarus Šiaurės Ispanijoje. Naudojami sunkūs sodrios spalvos vynai ( isp. sangre – kraujas). Tačiau mes šį gėrimą paruošėme šeimai, todėl naudojome ne raudonąjį vyną, o vynuogių sultis.

Mus reikės:

2 apelsinų išspaustų sulčių,

1 apelsino, supjaustyto griežinėliais ir po to į keturias dalis,

1 obuolio, supjaustyto gabaliukais,

1 citrinos, supjaustytos griežinėliais ir po to į keturias dalis

Visa tai dedame į ąsotį ir užpilame vynuogių sultimis. Palaikome šaldytuve, o po to patiekiame vidutinio dydžio taurėse su ledo gabaliukais, papuošiame apelsinu. Patiekiame su polėkšte, šaukšteliu vaisiams ir šiaudeliu. Skanaus ir jaukių švenčių!

Total
0
Dalinasi
Related Posts