Pyragai – vienas tų patiekalų, kuriuos norisi skanauti ir gaminti namuose, o ypač žvarbiais žiemos vakarais, kai norisi šilto ir jaukaus maisto. Visgi, šis nepaprastai gardus kepinys gali dar maloniau nustebinti, jei įprastus ingredientus pakeisite netikėtomis alternatyvomis – sveikesniais miltais, o vietoje saldžių priedų naudosite daržoves.
Puikus būdas į racioną įtraukti daržovių
Daržovės populiarios išlieka ištisus metus. Ir nors žiemą išauga raugintų daržovių paklausa, virtuvės mėgėjai ne mažiau perka ir šviežių daržovių. Platus jų asortimentas užtikrinamas ištisus metus. Pastebima, kad išbandomos egzotiškesnės, įmantresnės daržovės, tačiau vis dėlto išliekame ištikimi tradicinėms: bulvėms, kopūstams, morkoms, svogūnams, pomidorams.
Pyragai – vienas tų kepinių, kuris populiarus visame pasaulyje. O sausio 23-ąją, Amerikoje netgi švenčiama nacionalinė pyragų diena. Ir nors pyragais dažniausiai asocijuojasi su saldėsiais, šie kepiniai nebūtinai turi būti saldūs. Jeigu mėgstate pikantiškesnius skonius – verta išbandyti ir burnoje tirpstančių pyragų su daržovėmis receptus.
Sakoma, kad pirmieji pyragai atsirado dar senovės Graikijoje. O, pavyzdžiui, senovės Romoje pyragams naudojami buvo ne tik saldūs, bet ir pikantiški priedai, tokie kaip mėsa, midijos ar kitos jūros gėrybės. Beje, laikui bėgant įprotis gaminti ne saldžius pyragus nedingo – dar viduramžių Anglijoje buvo įprasta ruošti pyragus su jautiena, ėriena ar antiena, jie mėgstami iki šių dienų.
Pikantiški pyragai – puikus būdas į racioną įtraukti daržovių. Daržovių pyragams galite naudoti pačias įvairiausias gėrybes – pradedant špinatais ar pomidorais ir baigiant lietuvių pamėgtomis bulvėmis. Jeigu norite, kad pyragai būti ne tik skanūs, bet ir sveiki – eksperimentuoti galite ne tik su daržovėmis, bet ir miltais. Vietoje tradicinių kvietinių galite naudoti viso grūdo, kukurūzų ar grikių miltus. Be to, šie miltai kepiniams suteiks dar ir papildomi skonio.
Pavyzdžiui, viso grūdo miltai, lyginant su baltaisiais, turi daugiau maistingųjų medžiagų. Be to, jie yra ir intensyvesnio skonio. Tuo tarpu kukurūzų miltai yra kiek saldesni, o grikių pasižymi kiek kartesniu, žemišku, šiek tiek riešutiniu skoniu.
Nebijokite eksperimentuoti
Norint, kad įvairiausi daržovių pyragai įgautų dar ypatingesnio skonio, į tešlą galima įdėti įvairiausių prieskonių. Pavyzdžiui, kmynai ar kuminas puikiai tinka prie įvairiausių pikantiško skonio pyragų. O cinamonas ar muskato riešuto milteliai gardumo suteiks pyragams su vaisiais ar uogomis.
Gamindami įdarą tokiems pyragams būkite kūrybingi. Įvairiausiems daržovių pyragams galite naudoti ir morkas, cukinijas, pomidorus. Jeigu norite pasigaminti sotesnį pyragą, jį ruošti galite iš tradicinių arba saldžiųjų bulvių. Be to, nepamiršti reikėtų ir įvairiausių žalumynų, pavyzdžiui, špinatų.
Pyragams pagardinti galima naudoti ir įvairiausius baltymus: įprastą ar grūdėtą varškę. Jiems taip pat puikiai tinka baltymų gausa pasižyminčios daržovės, netgi kruopos, pupelės, avinžirniai ar lęšiai. O jeigu norite dar sotesnių kepinių – galite į įdarą įmaišyti ir įvairiausios rūšies smulkintos mėsos.
Iš Prancūzijos kilęs konditerijos ekspertas dalijasi ir trimis nepaprasto skonio „Galette“ pyragų receptais, tik šįkart vietoj vaisių jis siūlo panaudoti daržoves.
Špinatų ir artišokų „Galette“
Jums reikės:
Tešlai:
• 120 g grikių miltų
• 100 g kvietinių miltų
• 1 a. š. druskos
• 120 g šalto sviesto
• 1 kiaušinio
• 2 v. š. šalto vandens
Įdarui:
• 200 ml grietinės
• 2 kiaušinių
• 1 a. š. druskos
• ½ a. š. maltų juodųjų pipirų
• 100 g ementalio sūrio
• 50 g parmezano
• 100 g šviežių špinatų
• 4 šviežių arba konservuotų artišokų
Gaminame:
Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus bei druską. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir pirštų galiukais gerai įtrinkite jį į miltus. Atskirame inde išplakite kiaušinį, įpilkite vandens, šiek tiek pamaišykite ir suberkite tešlos trupinius iš miltų ir sviesto. Minkykite tešlą, kol viskas sukibs į vientisą masę, tuomet suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių palaikykite šaldytuve. Kol tešla šąla, paruoškite įdarą. Į dubenį sudėkite grietinę, suberkite tarkuotus ementalio ir parmezano sūrius, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos bei pipirų ir viską gerai išmaišykite. Į virimui skirtą puodą suberkite špinatų lapelius, įpilkite šaukštą vandens ir pakaitinkite aukštoje temperatūroje, kol špinatai suminkštės – 1–2 minutes.
Atvėsusią tešlą padėkite ant stalviršio, užkloto kepimo popieriumi, ir šiek tiek pakočiokite, kad tešla susiplotų. Suformuotą pagrindą padenkite grietinės-sūrio įdaru, o ant viršaus paskirstykite špinatus bei susmulkintus artišokus. Kraštus palikite nepadengtus ir, sudėję įdarą, atsargiai juos užlankstykite. Pyragą su kepimo popieriumi perkelkite į skardą, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 190 °C, ir kepkite maždaug 35 minutes.
Porų ir bulvių „Galette“
Tešlai:
• 120 g kukurūzų miltų
• 100 g viso grūdo kvietinių miltų
• 1 a. š. druskos
• 120 g šalto sviesto
• 1 kiaušinio
• 2 v. š. grietinės
Įdarui:
• 1 kiaušinio
• 100 g grūdėtos varškės
• 150 ml grietinės
• 50 g parmezano
• 100 g gaudos sūrio
• 1 a. š. druskos
• ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
• ½ a. š. čiobrelių prieskonių
• 150 g porų
• 250 g šviežių bulvių
• 1 v. š. alyvuogių aliejaus
• 1 v. š. susmulkintų česnakų laiškų
• 1 v. š. fetos
Gaminame:
Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus bei druską. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir pirštų galiukais gerai įtrinkite jį į miltus. Atskirame inde išplakite kiaušinį, įmaišykite grietinę ir supilkite į dubenį su miltais ir sviestu. Minkykite tešlą, kol ji taps vientisa, tuomet suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių palaikykite šaldytuve. Į švarų dubenį įmuškite kiaušinį, sudėkite grietinę, grūdėtą varškę, druską, pipirus, čiobrelius, tarkuotus parmezano bei gaudos sūrius ir viską gerai išmaišykite.
Porą supjaustykite smulkiais žiedeliais, o bulves – plonais griežinėliais. Daržoves apibarstykite druska ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Atvėsusią tešlą padėkite ant stalviršio, užkloto kepimo popieriumi, ir šiek tiek pakočiokite, kad ji susiplotų. Suformuotą pagrindą padenkite įdaru –sūrio mase bei daržovėmis. Kraštus palikite nepadengtus ir, sudėję įdarą, atsargiai juos užlankstykite. Pyragą su kepimo popieriumi perkelkite į skardą, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite maždaug 35 minutes. „Galette“ apibarstykite smulkintais česnakų laiškais bei fetos sūrio gabalėliais.
Pomidorų ir cukinijų „Galette“
Jums reikės:
Tešlai:
• 250 g viso grūdo speltos miltų
• 130 g šalto sviesto
• 2 kiaušinių
• 1 a. š. druskos
• 1 v. š. grietinės
• 1 v. š. sezamų sėklų
Įdarui:
• 1 kiaušinio
• 100 g rikotos
• 150 g grietinės
• 50 g parmezano
• 50 g gaudos sūrio
• 1 a. š. druskos
• ¼ a. š. maltų juodųjų pipirų
• 250 g pomidorų
• 150 g cukinijų
• 3 šakelių šviežių čiobrelių
• 1 a. š. medaus
Gaminame:
Kubeliais pjaustytą šaltą sviestą pirštų galiukais įtrinkite į speltos miltus. Įberkite druskos, įmuškite vieną kiaušinį, sudėkite grietinę ir išminkykite iki vientisos masės. Suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30 minučių. Švariame inde sutrinkite rikotą, įmaišykite grietinę, plaktą kiaušinį, tarkuotus parmezano bei gaudos sūrius, įberkite druskos ir pipirų. Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais, apibarstykite druska ir palaukite apie 10 minučių, kol išsiskirs skystis. Skystį nupilkite, o cukinijos griežinėlius nusausinkite. Pomidorus supjaustykite mažais gabalėliais. Atvėsusią tešlą padėkite ant stalviršio, užkloto kepimo popieriumi, ir šiek tiek pakočiokite, kad tešla susiplotų. Suformuotą pagrindą tolygiai padenkite sūrio įdaru – tešlos kraštus palikite nepadengtus. Ant sūrio masės išdėliokite cukinijos griežinėlius, užberkite pomidorus ir uždėkite čiobrelių šakeles. Tuomet užlankstykite pyrago kraštus, ištepkite juos plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. „Galette“ su kepimo popieriumi perkelkite į skardą, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite maždaug 40 minučių.