Nealkoholinio alaus derinimas su maistu ir netikėti receptai

Rugpjūčio 6-ąją minima tarptautinė alaus diena.

Nealkoholinio alus Lietuvoje daugiausia nuperkama šiltuoju metu. Lyginant vasaros ir žiemos mėnesius, nealkoholinio alaus pardavimai išauga daugiau nei dvigubai, o lyginant šių metų sausį-vasarį ir birželį-liepą – daugiau nei trigubai. Tam įtakos galėjo turėti ir vyravę karšti orai. Taip pat nealkoholinio alaus pardavimai išauga ir savaitgaliais. Priklausomai nuo oro, jie išauga iki 30 proc.

Didėjantis asortimentas

Nealkoholinis alus Lietuvoje sparčiai populiarėti pradėjo prieš maždaug penkerius metus. Greičiausiai tai yra susiję su kintančiais gyventojų vartojimo įpročiais. Be to, kasmet didėja siūlomas nealkoholinio alaus asortimentas.

Per pastaruosius penkerius metus kiekvienas aludaris pasigamino savo nealkoholinį alų. Be to, nealkoholinio alaus segmentas nuolat plečiamas. Pagrindiniai nealkoholinio alaus skoniai yra šviesusis, kvietinis ir tamsusis nealkoholiniai alūs. Taip pat tarp nealkoholinio alaus rūšių galime išvysti ir IPA ar kriek skonio nealkoholinį alų.

Pirkėjai renkasi ne tik įprasto skonio nealkoholinį alų, bet ir įvairius nealkoholinio alaus koktelius. Jie gaminami į nealkoholinį alų įmaišant natūralių vaisių sulčių. Be to, gamintojai prisitaiko ir prie gėrimų madų. Pavyzdžiui, šiuo metu parduotuvėse galima įsigyti nealkoholinę kokteilio Aperol Spritz versiją.

Skirtingos nealkoholinio alaus rūšys – prie skirtingų patiekalų

Skirtingos nealkoholinio alaus rūšys dera prie skirtingų patiekalų. Pavyzdžiui, šviesusis nealkoholinis alus tinka prie bet kokio maisto: nuo dešrelių iki lašišos ar salotų. Kvietinis nealkoholinis alus labiausiai dera prie lengvesnių patiekalų, tokių kaip jūros gėrybės: austrės, midijos arba gaivių salotų, o tamsusis dažniausiai derinamas su grilyje keptais mėsos patiekalais ir netgi šokoladiniais desertais.  

Maisto gaminimas naudojant nealkoholinį alų įvairiausiems pikantiškiems patiekalams suteikia gilų, žemišką skonį, todėl šlakelis nealkoholinio alaus dažnai naudojamas ir verdant čili sriubas ar troškinius. Tamsųjį nealkoholinį alų galima rinktis ir gaminant desertus. Jis suteikia riešutinio poskonio. Nealkoholinį alų galima panaudoti ir pritaikyti beveik visoms maisto gaminimo technikoms: virimui, kepimui, troškinimui, tešlos, padažų ar marinatų gamyboje.

Tamsiame nealkoholiniame aluje galima lėtai troškinti mėsą: labiausiai tam tinka kiauliena arba jautiena. Tamsusis nealkoholinis alus puikiai dera ir gaminant įvairiausius mėsos pyragus, pavyzdžiui, Anglijoje populiarų piemenėlių pyragą.

Šviesusis nealkoholinis alus dažnai naudojamas gaminant įvairiausias tešlas. Šlakelis šio gėrimo gali būti pilamas į fish and chips žuvies tešlą. Be to, skirtingų rūšių neakoholinį alų galima naudoti kepant naminę duoną arba gaminant įvairiausius pyragus.

Siūlome išmėginti kelis itin paprastai paruošiamus, tačiau nepaprastai skanius patiekalus, kuriuose išradingai panaudojamas nealkoholinis alus.

Svogūnų sriuba su nealkoholiniu alumi

Jums reikės:

10 puodelių žiedeliais supjaustytų svogūnų

¼ puodelio sviesto

1 šaukšto miltų

1 butelio šviesaus nealkoholinio alaus

1 šaukšto garstyčių

4 puodelių vištienos sultinio

6 riekelių skrudinto batono

2 puodelių tarkuoto čederio sūrio

Žiupsnelio druskos ir pipirų

Pagaminimas:

Dideliame puode ištirpinkite sviestą ir jame lėtai, apie pusvalandį troškininkite svogūnus, kol jie taps auksinės spalvos. Viską pagardinkite druska ir pipirais, apibarstykite miltais ir patroškinkite dar apie minutę. Galiausiai įpilkite nealkoholinį alų, viską dar patroškinkite kelias minutes ir supilkite sultinį. Kai sultinys užvirs, sumažinkite ugnį ir viską virkite dar apie 10 minučių. Jeigu norite – galite įpilti daugiau sultinio ir druskos bei pipirų. Galiausiai sriubą supilkite į kepimui orkaitėje skirtus indelius, ant viršaus uždėkite skrebutį ir užberkite sūrio. Viską kepkite ant vidutinės ugnies, kol sūris išsilydys.

Jautienos troškinys nealkoholinio alaus padaže

Jums reikės:

2 šaukštų sviesto

1 šaukšto alyvuogių aliejaus

Didesnio gabalo juostelėmis supjaustytos jautienos nugarinės

3 supjaustytų svogūnų

4 skiltelių susmulkinto česnako

Žiupsnelio druskos ir pipirų

2 šaukštų miltų

1 šaukšto rudojo cukraus

1-1/2 puodelio jautienos sultinio

2 stiklinių tamsaus nealkoholinio alaus

1 šaukšto raudonojo vyno acto

Lauro lapų

Šakelės šviežių čiobrelių

Šakelės šviežių petražolių

Pagaminimas:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir aliejų. Iš visų pusių apkepinkite jautienos juosteles. Jas atidėkite į šalį. Tuomet toje pačioje keptuvėje apie 15 minučių pakepinkite svogūnus, kol suminkštės. Sudėkite česnakus ir juos pakepkite kelias minutes. Vėliau į keptuvę įdėkite šaukštą sviesto, kai šis ištirps – įberkite šaukštą miltų, cukraus ir viską dar šiek tiek patroškinkite. Palaipsniui supilkite sultinį, kai jis užvirs, iki 160° C įkaitinkite orkaitę. Į verdantį sultinį įpilkite nealkoholinio alaus, šlakelį acto ir viską dar pavirkite apie 10 minučių, kol sutirštės. Galiausiai dideliame, orkaitėje kepti skirtame inde sudėkite jautieną, ją užplikite paruoštu padažu. Viską pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite čiobrelius, laurų lapus ir petražoles. Galiausiai uždenkite indą ir viską kepkite orkaitėje apie kelias valandas. Patiekite su mėgstamu garnyru. Skanaus!

Total
0
Dalinasi
Related Posts