Kokios Kalėdos be mandarinų? Tačiau ar kada susimąstėte, kad mandarinai gali būti ne tik kvapni Kūčių ir Kalėdų stalo puošmena, bet ir puikus ingredientas ruošiant desertus, mėsos ar žuvies patiekalus.
Šventinis laikotarpis – tikras mandarinų bei klementinų aukso amžius. Nė vienas kalėdinis stalas neįsivaizduojamas be šių vaisių, todėl nenuostabu, kad būtent šiuo metu tarp virtuvės mėgėjų mandarinai rikiuojasi populiariausių vaisių sąrašo viršuje.
Ne tik puošmena, bet ir universalus ingredientas
Tradicija per Kalėdas skanauti mandarinus ar klementinus atsirado nuo neatmenamų laikų. Ji puoselėjama ne tik Lietuvoje, bet didžiojoje daugumoje Vakarų pasaulio šalių. Visgi, mandarinai ar klementinai – neturi būti vien tik namų ar šventinio stalo puošmena. Šie vaisiai – be galo universalūs, be to, turi savitą skonį, kuris puikiai tinka tiek desertų, tiek pikantiškų patiekalų receptuose.
Populiarieji mandarinai ypač vertinami dėl savo rūgščiai salstelėjusio skonio, kurį dauguma mėgsta tiek šviežią, tiek naujai atranda įvairiuose patiekaluose: su šiais citrusais drąsiai eksperimentuojama gaminant įvairius džemus, kepant pyragus, skaninant salotas ar derinant jų skonį netgi karštuose patiekaluose, pavyzdžiui, jie dažnai derinami su paukštiena.
Nuo šokolado iki žuvies
Mandarinai puikiai dera su šokoladu, vyšniomis, vanile, kava, figomis bei tokiais žiemiškais skoniais kaip imbieras, cinamonas, muskato riešutai, anyžiai. Mandarinais dažnai gardinami ne tik pyragai ar tartaletės, bet ir šokoladiniai putėsiai, brauniai, įvairiausi pudingai.
Tačiau mandarinais galima gardinti ne tik saldžius, bet ir mėsiškus ar iš žuvies pagamintus patiekalus. Mandarinai, kaip ir kiti citrusiniai vaisiai, itin dera prie paukštienos, juos galima valgyti ir prie jautienos ar kiaulienos. Mandarinai dažnai derinami ir prie baltos žuvies, tokios kaip menkė ar paltusas. Na, o jeigu Kūčioms artėjant vis dar sukate galvą, kuo pagardinti silkę – mandarinai ir čia gali ateiti į pagalbą. Tereikia silkės gabalėlius sumaišyti su mandarinais ir porais, viską dar pagardinti svogūnais ir apšlakstyti aliejaus, citrinos sulčių, garstyčių ir medaus padažu.
Šie vaisiai puikiai dera su raudonaisiais svogūnais, žalumynais, tokiais kaip gražgarstės, špinatai ar bazilikai, avokadu, burokėliais, pankoliais. Jais taip pat skanu mėgautis su mėlynuoju ar rikotos sūriu bei įvairiausiais vytintais ar rūkytais kumpiais, pavyzdžiui, Parmos ar Serano. Be to, mandarinų sultys tinka gaminant įvairiausius padažus.
Siūlome mandarinus įtraukti į šventinį savo meniu ir dalijasi net trimis išradingais receptais.
Mandarinais kvepianti kalakutiena
Jums reikės:
Kelių mandarinų
Vorčesterio padažo
Gabalėlio imbiero šaknies
Druskos ir pipirų
Kalakuto krūtinėlės
Gabalėlio sviesto
Žiupsnelio cinamono
Gaminame:
Išspauskite mandarinų sultis, sumaišykite su Vorčesterio padažu ir tarkuota imbiero šaknimi. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Paruoštu marinatu gerai įtrinkite kalakutieną ir marinuokite 3–4 valandas. Marinuotą kalakuto krūtinėlę dėkite į keptuvę su sviestu ir kepkite, kol gražiai apskrus. Toje pat keptuvėje paruoškite padažą: supilkite likusį mandarinų marinatą, įberkite cinamono ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių. Iškeptą kalakutieną apliekite mandarinų padažu.
Lašišos kepsnys su mandarinais
Jums reikės:
2 gabalėlių lašišos filė
2 v. š. sviesto
2 v. š. mandarinų sulčių
Mandarino
3 skiltelių česnako
3 g šviežių petražolių
Žiupsnelio džiovintų čiobrelių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Puode ištirpinkite sviestą, suberkite smulkintas česnako skilteles, petražolių lapelius bei visus prieskonius, supilkite mandarinų sultis ir viską gerai išmaišykite. Į kepimo popieriumi išklotą skardą paguldykite lašišos gabalėlius, kiekvieną gausiai apliekite paruoštu padažu, o ant viršaus uždėkite po porą mandarino skiltelių. Pašaukite skardą į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite lašišą 12–14 minučių.
Šventinis mandarinų pyragas
Jums reikės:
Dviejų kiaušinių
80 g cukraus
Žiupsnelio vanilinio cukraus
250 g miltų
Kelių šauktų kepimo miltelių
Gabalėlio margarino
6 mandarinų
Cukraus pudros
Pusės puodelio mandarinų sulčių
Gaminame:
Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmaišykite miltus ir kepimo miltelius. Į tešlą įminkykite kambario temperatūros margariną ir išplaktus kiaušinių baltymus. Gautą masę sukrėskite į kepimo formą, išlyginkite, ant viršaus eilutėmis išrikiuokite mandarinų skilteles ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepkite apie 25 minutes, o ištraukę apšlakstykite šviežiai spaustomis mandarinų sultimis ir apibarstykite cukraus pudra.