• Naujausi
  • Aktualūs
  • Visos
  • Aktualijos
  • Sportas
  • Kriminalai
Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje

Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje

2019 17 balandžio
Dokumentus klastojęs šiaulietis indulgencijos nuo baudžiamosios atsakomybės nepasigamino

Dokumentus klastojęs šiaulietis indulgencijos nuo baudžiamosios atsakomybės nepasigamino

2021 21 sausio
Gegužių kaime neblaivi moteris vairavusi OPEL ASTRA pakliuvo į areštinę

Gegužių kaime neblaivi moteris vairavusi OPEL ASTRA pakliuvo į areštinę

2021 21 sausio
23 metus vaiko teisių gynėja dirbanti Rima Butkienė: viską atperka laimė vaikų akyse

23 metus vaiko teisių gynėja dirbanti Rima Butkienė: viską atperka laimė vaikų akyse

2021 20 sausio
Pasaulinė akcija #MesPrisimename – Holokausto aukoms atminti ir pagerbti

Pasaulinė akcija #MesPrisimename – Holokausto aukoms atminti ir pagerbti

2021 20 sausio
Šiaulių kriminalistai pergudravo juos ir draudimo bendrovę apgauti planavusį šilutiškį

Šiaulių kriminalistai pergudravo juos ir draudimo bendrovę apgauti planavusį šilutiškį

2021 20 sausio
Kuršėnuose name rastas ginklas su šoviniais

Kuršėnuose name rastas ginklas su šoviniais

2021 20 sausio
Gydytojos psichoterapeutės Aurimos Dilienės knygos ,,Privati praktika. Psichoterapeuto užrašai“ pristatymas

Gydytojos psichoterapeutės Aurimos Dilienės knygos ,,Privati praktika. Psichoterapeuto užrašai“ pristatymas

2021 20 sausio
Žiemos žaidimuose vaikų tykančių pavojų padės išvengti keletas patarimų

Žiemos žaidimuose vaikų tykančių pavojų padės išvengti keletas patarimų

2021 20 sausio
Tautodailininkės, keramikės Alės Ušinskienės darbų paroda „XVI–XVIII a. liaudies raštai”

Tautodailininkės, keramikės Alės Ušinskienės darbų paroda „XVI–XVIII a. liaudies raštai”

2021 20 sausio
Didėja vadinamasis automobilių taršos mokestis

Didėja vadinamasis automobilių taršos mokestis

2021 20 sausio
Paskelbti geriausi šalies tautodailininkai

Paskelbti geriausi šalies tautodailininkai

2021 20 sausio
Varškė – dar senovės romėnų pamėgtas produktas, tapęs subalansuotos mitybos dalimi

Varškė – dar senovės romėnų pamėgtas produktas, tapęs subalansuotos mitybos dalimi

2021 19 sausio
  • Apie mus
  • Orai
18 °c
Kuršėnai
13 ° Št
14 ° Sk
13 ° Pr
15 ° An
kkz
  • Aktualijos
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Orai
No Result
View All Result
  • Aktualijos
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Orai
No Result
View All Result
18 °c
Kuršėnai
13 ° Št
14 ° Sk
13 ° Pr
15 ° An
kkz
No Result
View All Result
KKZ Aktualijos

Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje

kkzkkz
2019 17 balandžio
KategorijojeAktualijos
0 0
0
Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje
0
PASIDALINO
32
SKAITĖ
Share on FacebookShare on Twitter

Jei vis dar ieškote idėjų, kuo papildyti Velykų meniu, šis kepinys neabejotinai papuoš stalą ir sukurs šventinę atmosferą. Ne veltui nostalgiškai skani Velykų pynė nuo neatmenamų laikų puikuodavosi ne tik ant mūsų protėvių stalo, bet buvo ir tebėra tikra pažiba įvairiose tautose. Tiesa, pasaulio virtuvėje šios mielinės pynutės receptūros ir pavadinimai skiriasi, tačiau visų jų skonis ir sukeliamos emocijos – išties šventiniai.
Velykinių kepinių papročiai pasaulyje
Lietuvių velykiniuose papročiuose pyragas turi labai stiprias tradicijas. Įvairiuose regionuose šeimininkės skirdavo ypatingą dėmesį pyrago minkymui ir kepimui, o iškepus jis užimdavo svarbiausią vietą ant stalo – šalia margučių. Tiesa, kai kuriuose namuose dažniau sutinkamas patiekalas buvo Velykų boba – tai aukštas pyragas, sietinas su mitologine būtybe Velyke, o štai pynutės imtos kepti kiek vėliau. Jų kepimui naudotos mielės, todėl pynės būdavo purios, minkštos ir itin mėgstamos vaikų. Kai kuriose šeimose pynių receptai būdavo perduodami iš kartos į kartą, tad šiandien galima sutikti įvairių šio skanėsto interpretacijų.
Kitose tautose panašūs pyragai taip pat buvo ir tebėra populiarūs. Ukrainoje ir Lenkijoje Velykų stalą įprasta puošti tradicinėmis Babkomis – mielinės tešlos pyragu, pilnu sviesto, kiaušinių ir būtinai razinų. Beje, Babkas tikintieji neša laiminti į bažnyčia ir tik tuomet patiekia valgyti.
Italai turi paprotį kepti šventinę Velykų duoną, kurios forma primena viščiuką arba zuikutį. Duonoje visuomet įkepamas kiaušinis, o sakralumo šiam kepiniui suteikia pašventinimas bažnyčioje. Graikai Velykoms kepa tradicinius sausainius Koulourakia, kurie savo forma primena mūsų kraštuose sutinkamas pynutes. Šie sviestiniai sausainiai yra apibarstomi sezamu, pasižymi minkštu, lengvu skoniu. O štai Kroatijoje Velykoms populiaru kepti Sirnica – saldžią apvalios formos duoną, kurios viduje suformuojamas kryžius, simbolizuojantis Kristaus nukryžiavimą.
Ant Velykų stalo – ne tik tradiciniai kepiniai
Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, jog intensyvus gyvenimo tempas diktuoja savo sąlygas, todėl didelė dalis žmonių šiai didžiajai pavasario šventei vis tik perka jau pagamintus konditerijos gaminius.
„Šiemet asortimente pirkėjams galime pasiūlyti Velykų bobą iš mielinės tešlos ir velykinius avinėlius. Tai labiau tradiciniai kepiniai, tačiau kasmet stebime pirkėjų susidomėjimą ir norą įsigyti įdomesnių šventinių kepinių. Velykos, kaip ir kitos didžiosios metų šventės, yra tas laikas, kuomet desertai pirkėjų krepšeliuose užima svarbią vietą, todėl stengiamės pasiūlyti kuo įvairesnių pasirinkimų“, – sako B. Čaikauskaitė.
Prekybos tinklo kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, Velykų laikotarpis konditeriams ir kepėjams yra itin intensyvus. „Kepame ne tik jau tradicija tapusius kepinius, bet ir specialiai šiai pavasario šventei dekoruotus tortus, pyragus, sausainius. O likus kelioms savaitėms iki šventės apsukos smarkiai sustiprėja – tenka pagaminti dvigubai daugiau nei įprastai“.

Lengvai pagaminimas pynės receptas
Pasak N. Juchnevič, pasigaminti pynę namuose nėra sudėtinga, tačiau tam reikia šiek tiek laiko. „Velykos – tai šeimos šventė, todėl skirkite šiek tiek laiko ir paverskite pynės kepimą šeimos ritualu. Procesas tikrai patiks vaikams, o rezultatas – visiems susirinkusiems prie šventinio stalo“, – sako N. Juchnevič.
Šioms Velykoms IKI kepyklų vadovė rekomenduoja išsikepti tikrą lietuvišką pynę, išsiskiriančią traškia pluta ir puriu vidumi.
Reikės:
 375 g kvietinių miltų;
 6 g druskos;
 5 g sausų mielių
 10 g cukraus;
 55 ml alyvuogių aliejaus;
 200 ml vandens;
 kiaušinio trynys (aptepimui).
Gaminimas:
Į dubenį su šiltu vandeniu berkite mieles ir 125 g miltų, viską gerai išmaišykite ir palikite pusvalandžiui. Vėliau ten pat suberkite cukrų, druską ir supilkite aliejų. Palaipsniui berkite likusius miltus ir viską išmaišykite. Iš pradžių tešla bus lipni, todėl minkykite, kol ji taps elastinga. Padėkite tešlą kuriam laikui į sausą, šiltą vietą – ji turi pakilti dvigubai. Paruoštą tešlą padalinkite į tris dalis, kiekvieną jų iškočiokite į juosteles ir jas susukite į volelius. Iš gautų volelių pinkite pynę.
Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir ant jos perkelkite supintą pynę. Palikite ją stovėti 1,5 val. Kai pynė pakils, jos paviršių aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pašaukite į 180ºC įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min.
Pynei iškepus, ją galima apibarstyti sezamo sėklomis, cukrumi ar kokoso drožlėmis. Skanaus!

Daugiau informacijos:
Berta Čaikauskaitė
Komunikacijos vadovė
Mob. Tel.: +370 650 77 473
Tel. +370 5 260 17 00
El. paštas: berta.caikauskaite@iki.lt

 

1 iš 1
- +

1.

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Reklama

  • Apie mus
  • Orai

© 2018 KKZ - Su meile TavoWEB.

No Result
View All Result
  • Aktualijos
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Orai

© 2018 KKZ - Su meile TavoWEB.

Sveiki sugrįžę!

Prisijunkite su slaptažodžiu

Pamiršote slaptažodį?

Registruokis!

Užpildyk laukelius žemiau...

Visi laukai yra privalomi. Prisijungti

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti