Velykinės dirbtuvėlės Naisiuose   

Kasmet Naisių kultūros darbuotojos pakviečia naisiečius į velykines dirbtuvėles, kuriose mokomasi gražiau ir prasmingiau pasiruošti Velykų šventei.

Margučių dažymo būdus atsinešame iš vaikystės, jie perduodami iš kartos į kartą. Todėl mielai viena kitai marginimo paslaptimis dalinasi pačios moterys.

Ar kada nors bandėte piešti ant vandens paviršiaus Ebru technika? Pats tapymo procesas gana paprastas. Svarbiausi komponentai – vanduo ir natūralūs, iš gamtos gaunami dažai.

ŠRSVB kultūrinės veiklos vadybininkė Roberta Rasikienė ant sutirštinto vandens mokė, kaip lašinami dažai skleidžiasi kurdami pasakiškus piešinius, kuriuos tereikia atspausti ant mėgstamos medžiagos: popieriaus ir kiaušinio. Kiekvienas renginio dalyvio piešinys gavosi unikalus ir nepakartojamas. Vieni tai vadino menu, kiti – terapija.

Janina Rubaževičienė ir Naisių mokyklos anglų kalbos mokytoja Reda Stankevičienė vedė kiaušinių marginimo vašku pamokėlę, kurioje atskleidė daug šio meno gudrybių. Pagrindiniai marginimo įrankiai  dantų krapštukai ar į pieštuką įkišta adatėlė su maža galvute  ir indelis su karštu bičių vašku. Kiaušinis yra dengiamas natūraliu bičių vašku, kuris turi būti įkaitintas, kad truputį rūktų ir kvepėtų. Smeigtuko galvutę mirkome į ištirpintą vašką ir piešiame norimus raštus ant kietai išvirto ar dar šilto kiaušinio.

Naisietė Laima Rukevičienė mokė puošti saldumynus Velykų stalui.  Elena Naglienė mokė išlankstyti servetėles velykiniam stalo papuošimui. Naisių kūrybos studijos „Ieva“ moterys  mielu noru sutiko pasidalinti kiaušinių dažymo paslaptimis – dekupažo būdu, kai nuo popierinės servetėlės nuplėšiamas paveikslėlis ir kiaušinio baltymu, kuriuo suvilgomas teptukas, priklijuojamas prie kiaušinio.

Naisiečiai Velykų stalą šįmet galės papuošti ne tik įprastais būdais – dažais, svogūnų lukštais, vašku, žolelėmis margintais, bet ir naujais  būdais  nudažytais margučiais. Nuotaikingai dekoruotas kiaušinis ar stilizuotas  pačių sukurtas margutis, išlankstyta servetėlė, rankų prisilietimai sukuria jaukumo namams ir artėjančiai  šventei.

Tiek dirbtuvėlių mokytojos, tiek susirinkę dalyviai išmoko naujų kiaušinio marginimo būdų, vaišinosi arbata su pyragais, linkėjo vieni kitiems gražių ir šiltų švenčių.

Naisių filialo informacija

Total
0
Dalinasi
Related Posts
Skaityti daugiau

Vairavo neblaivus

Gruodžio 20-sausio 9 dienomis policijos pareigūnai sulaikė vieną vairuotoją, kuris vairavo transporto priemonę apsvaigęs nuo alkoholio. Jam nustatytas…