Biudžeto tikslinimas sukėlė ginčų

Paskutiniame Šiaulių rajono savivaldybės tarybos posėdyje nemažai ginčų sukėlė biudžeto tikslinimas.

Sumaišties įnešė susisiekimo ministro įsakymai

Tarybos posėdyje sumaišties įnešė  susisiekimo ministro įsakymų pakeitimai, kuriose vis buvo tikslinamos sumos, skirtos gatvių remontui.

Pasak Finansų skyriaus vedėjos R. Balčiuvienės, pagal susisiekimo ministro įsakymų pakeitimus, kurių buvo 3 ar 4, buvo patikslintos sumos, skirtos gatvių  remontui.

Tarybos narys A. Gaubas panoro išsiaiškinti, kodėl vis buvo keičiamos sumos Šiaulių rajono gatvių remontui. „Pajamų dalyje numatyti pinigai Susisiekimo ministerijos – 362 tūkst.  eurų kelių programai. Vienas ministro įsakymas, rašytas 2020- 09-10, tikslina  gegužės 25 d. įsakymą, kuriuo skiriami pinigai  keliams remontuoti pagal Covid -19 priemonę. Rugsėjo 14 d. ministro įsakymu Šiaulių rajono jungiamiesiems keliams bei gatvėms su žvyro danga  skiriama 212 tūkst. eurų. Šiaulių rajonui buvo tikslinami pinigai  239,8 tūkst. eurų vietoje buvusių tik 100 tūkst. eurų. Kuršėnų miesto Aušros gatvei skiriama 150 tūkst. eurų – anksčiau šiai gatvei asfaltuoti pinigų apskritai nebuvo skirta.  Meškuičių miestelio Rupeikių gatvei tvarkyti liko 96 tūkst. eurų – anksčiau  buvo didesnė suma, Šilojų gatvės remontui buvo skirta 100 tūkst. eurų, atsirado 239 tūkst. eurų. Eimučių kaimo Ievų gatvės remontui buvo skirta  140 tūkst. eurų, dabar liko 96,7. Kodėl nepapildome pinigų kitų gatvių remontui, pavyzdžiui, Bubių kaimo Gervėnų gatvės?“-  klausė  Tarybos narys A. Gaubas.

Pasak savivaldybės finansų skyriaus vedėjos, lėšos, skirtos gatvių  bei kelių remontui buvo tikslinamos  2-3 kartus. Aušros gatvei nebuvo skirti pinigai, tad yra skirta papildomai 150 tūkst.

Tarybos narys R. Tamošaitis pasiteiravo, iš kur  susisiekimo ministras ministras žinojo, kad Aušros gatvę reikia iš naujo perkloti?

Į šį klausimą atsakė  Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius G. Karklelis. „Asfaltuojamų kelių sąrašą patvirtino rajono taryba, o administracija vykdo darbus pagal tą sąrašą. Pavasarį atsirado galimybė  iš Susisiekimo ministerijos papildomai gauti lėšų. Mūsų buvo paprašyta pateikti duomenis, kokius turime kelius, kiek vykdoma viešųjų pirkimų, kiek trūksta lėšų projektams įgyvendinti. Administracija, kur matėme galimybę pateikti paraišką, teikėme eilės tvarka susisiekimo ministerijai. Pirmąsias paraiškas kelių remontui  pateikėme pagal sąmatinę sumą. Įvykus viešiesiems pirkimams, kai atsirado rangovas ir nupirko darbus pigiau, permetėme pinigus keliams, kur trūko. Paskutinis perskirstymas buvo rugsėjo mėnesį, kai atsirado dar galimybė papildomai paprašyti pinigų,pateikėme paraišką ir pinigų gavome. Kiekvienam keliui ir prašymui reikia pateikti papildomai dokumentus: ar rangovai pajėgūs pinigus panaudoti 2020 metais, ar esame įvykdę viešuosius pirkimus, kiek pinigų trūksta iki sutarties įgyvendinimo, ar yra rangovai“,- pateikė informaciją administracijos direktorius.

Po tokio išsamaus paaiškinimo kai kurie Tarybos nariai vis dėlto dar abejojo, kodėl nemažos lėšos skirtos būtent Aušros gatvės remontui.

Kodėl neperskirstyti švietimo pinigai?

Tarybos nariui R. Tamošaičiui iškilo klausimas, kodėl spalio mėnesio Tarybos posėdyje nebuvo perskirstytos sutaupytos švietimo lėšos – 140 tūkst. eurų, o už tuos pinigus jau buvo pirktos kaukės ir dezinfekcinis skysti.

Pasak Finansų skyriaus vedėjos, Švietimo skyrius dar neturėjo pilnai duomenų, kokios nuo rugsėjo 1 d. nustatytos tarifikacijos, nebuvo paskaičiuoti darbuotojų atlyginimai. Dėl šių priežasčių buvo priimtas sprendimas, kad Švietimo skyrius pinigus susiskaičiuos ir lapkričio mėnesį perskirstys sutaupytas lėšas. O priemones dėl Covid-19 viruso mokyklos turėjo teisę pirkti  turėdamos vidinių rezervų.

Agnė DAPKUTĖ

Total
0
Dalinasi
Related Posts