Gydymo įstaigos veiklą atnaujino saugodamosis

Kuršėnų miesto gyventojai nėra patenkinti miesto gydymo įstaigų darbu po karantino. Gyventojai nepatenkinti tuo, kad vis dar sunku patekti pas gydytojus.

Sunku patekti pas gydytojus

Į redakciją paskambinusi kuršėniškė Valentina (vardas pakeistas) piktinosi, kad Kuršėnų poliklinikos medikai ligonius priima, kaip ir per karantiną.

„Bandžiau patekti pas šeimos gydytoją dėl nugaros skausmo, tačiau vietoj to, kad pačiai ateiti pas gydytoją asmeniškai, situaciją teko dėstyti telefonu. Gydytoja net nepasiūlė apsilankyti pas ją, o tik pakonsultavo telefonu, išrašė vaistus. Aš suprantu, kad virusas dar neatsitraukė, jog yra dar sergančių, tačiau konsultacijos telefonu ne visada padeda, o ir vaistams žmogus gali būti alergiškas“, – sakė moteris.

Sulaukta nusiskundimų, kad sunku patekti konsultacijai pas Kuršėnų ligoninės gydytojus specialistus Konsultacijų poliklinikoje.

Sprendžia gydytojas

Pasak Šiaulių rajono Pirminės sveikatos priežiūros centro direktorės Vilmos Plaušinaitienės, jau nuo gegužės 18-osios visame rajone, o taip pat ir Kuršėnų poliklinikoje pradėtos teikti tiesioginio kontakto konsultacijos.

„Dėl konsultacijų teikimo sprendžia gydantis gydytojas. Taip pat toliau vykdomos konsultacijos ir nuotoliniu būdu. Įstaigoje atliekami profilaktiniai patikrinimai, prevencinės programos, planiniai ir rekomenduojami skiepijimai, teikiamos paslaugos nėščiosioms, atliekami būtinieji tyrimai.    Įstaigoje atnaujintos visos odontologinės paslaugos: dantų gydymas, dantų rovimas, profilaktiniai patikrinimai, burnos higiena, dantų silantavimas“, – sakė direktorė.

Pasak jos, pacientų srautas ribojamas, dalis jų konsultuojami nuotoliniu būdu.

Nustatyti reikalavimai

Viešojoje įstaigoje Kuršėnų ligoninėje atnaujintos visos dėl pandemijos sustabdytos asmens sveikatos planinės paslaugos.

Pasak Kuršėnų ligoninės skelbiamos informacijos, nuotolinei gydytojų specialistų konsultacijai pacientą nukreipia šeimos gydytojas elektroniniu siuntimu, jei gydytojas konsultantas negali atlikti išsamaus įvertinimo be tiesioginio kontakto su pacientu, jis paskiria tiesioginę konsultaciją (asmuo konsultacijai atvyksta tiksliai nurodytą dieną ir valandą). Paciento registracija turi pasirūpinti šeimos gydytojas, savarankiškai vaikščioti ir didinti taršą bei kelti pavojų medikams, pacientams nereikia.

Teikiamos ir ambulatorinės reabilitacijos paslaugos: fizioterapijos procedūros, masažas, kineziterapija. Reabilitologo konsultacijai nukreipia šeimos gydytojas arba gydantis gydytojas elektroniniu siuntimu. Gydytojas reabilitologas po apžiūros skiria gydomąsias procedūras. Atvykstama gydytojo paskirtu laiku.

Jau veikia ir Dienos stacionaras, į kurį pacientą nukreipia šeimos arba gydantis gydytojas.

Dantų protezavimo paslaugos teikiamos asmenims, kurie gavo TLK eilę patvirtinantį laišką arba už paslaugas gali susimokėti patys.

Gauti slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugas galima dviem būdais: iš stacionaro atlikus Covid- 19 tyrimą arba  šeimos gydytojo siuntimu, tačiau gydytojas privalo apžiūrėti pacientą, įvertinti ar jis nekarščiuoja, surinkti epidemiologinę anamnezę, jei kyla įtarimų per 48 valandas privaloma atlikti Covid-19 tyrimą ir tik sulaukęs neigiamo atsakymo pirminės grandies gydytojas nukreipia asmenį  į slaugos stacionarą. Paciento atvykimą gydytojas privalo suderinti su ligoninės administracija.

Atnaujino paslaugas

Gruzdžių ambulatorijos šeimos gydytojai prioritetą teikia nuotolinėms paslaugoms, tik, esant neaiškumų dėl diagnozės ir gydymo, priima tiesioginiam kontaktui ambulatorijoje, prisilaikant visų epidemiologinių saugumo reikalavimų.

Jau nuo gegužės 18 dienos vykdomos profilaktinės sveikatos programos, profilaktiniai skiepijimai vaikams pagal skiepų kalendorių, atliekami būtini diagnostiniai tyrimai, kuriuos paskiria šeimos gydytojai, vykdomos paliatyviosios pagalbos paslaugos namuose bei slaugos paslaugos namuose neįgaliems asmenims, pradėtos teikti kineziterapijos, masažo bei odontologijos planinės ir būtinosios paslaugos.

Gydymo įstaigų atstovai įspėja, kad pacientai privalo laikytis higienos ir saugos reikalavimų, atvykti nustatytu laiku, laikytis saugos atstumo, dėvėti veidą dengiančią kaukę, dezinfekuoti rankas.

Rimantas PETRAVIČIUS

Sauliaus JUŠKEVIČIAUS nuotr.

Total
0
Dalinasi
Related Posts