„Diemedžio“ 25 – eri – su puikia nuotaika, trankiais šokiais, padėkomis bei dovanomis

Lapkričio 16-ąją Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro pagyvenusiųjų liaudiškų šokių grupės „DIEMEDIS” kolektyvas su talentingąja vadove – viena garsiausių Šiaulių rajono choreografių Egidija Šėgždaite – pakvietė į kolektyvo 25-mečio minėjimą.

Puikios nuotaikos gūsis, liaudies tradicijomis paremti šokiai, darnus ir draugiškas kolektyvas – tai „Diemedžio“ šventės ir kasdienybė, laimėjimai ir tvirtybė. Į garsiojo Šiaulių rajono kolektyvo gimtadienį susirinko buvę ir esami šokėjai, jų šeimų nariai, draugai ir gerbėjai, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras, Šiaulių rajono tarybos narė, Seimo narės Rimos Baškienė padėjėja Ada Grakauskienė, Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro direktorė Jovita Lubienė, Kuršėnų miesto seniūno pavaduotoja Giedrė Karkalienė, Savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Vitolda Dovidauskienė.

Seimo narė Rima Baškienė greta nuoširdžių sveikinimų kolektyvui, kuris išlaikė liaudiškų šokių dvasią ir stilistiką pasidžiaugė žmonėmis, kurie nemažą dalį savo gyvenimo skyrė šokiui, ypatingai nudžiugo pamačiusi savo mokytoją Zofiją Zorienę ir jos sutuoktinį Romualdą, kurie „Diemedyje“ šoko nuo kolektyvo susikūrimo pradžios.

Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras pasidžiaugė, kad kolektyvas ilgai ir prasmingai gyvuoja, kad jame šoka šeimos, tai ir šio kolektyvo tvirtumo ir ilgaamžiškumo paslaptis. Šiaulių rajono meras Antanas Bezaras šokėjams įteikė Šiaulių rajono savivaldybės ženkliukus su rajono herbu.

Šio kolektyvo istorijos pradžia – 1993 metais gruodį, kai pagal skelbimą į tuometinius „Ventos“ kultūros namus susirinko keletas žmonių, norinčių šokti. Kadangi jų neužteko net keturioms poroms sudaryti, direktorė Vitalija Burke pažadėjo surasti daugiau šokėjų. Jau kitą repeticiją keturios poros pradėjo repetuoti „Patrepsėlį“. Šios poros šoko ir pirmame koncerte, skirtame paminėti Vasario 16-ąją. Tada šokėjams vadovavo Stasė Šegždienė, o direktorės ir šokėjų pastangomis 1994 metų pavasarį kolektyvas šoko jau pilnu sąstatu – aštuonios poros. Nuo 1994 metų rudens vadovauti kolektyvui pradėjo Egidija Šėgždaitė, kuri prieš tai padėdavo šokėjams, sudarydavo repertuarą. Po dešimt metų, 2004-aisiais, kolektyvui buvo suteiktas „Diemedžio“ vardas.

Nuo „Diemedžio” gyvavimo pradžios kolektyve šoko Stasys Kavaliauskas, Zofija ir Vladas Savickai, kolektyvo senbuviai – Irena Skerstonienė, Vijoleta ir Vladas Brikiai, Eugenija ir Apolinaras Bagdonai, šiek tiek vėliau prie kolektyvo prisijungę Rima ir Rimantas Jaraminai, Loreta ir Gintautas Špokauskai, Gražina ir Stanislovas Grakauskai, Stasys Kazlauskas. Smagu pasidžiaugti, nes dar ir šiandien scenoje šoka vieni pirmųjų šokėjų – Irena Skerstonienė, Violeta ir Vladas Brikiai, o prie šių senbuvių taip pat ir Eugenija ir Apolinaras Bagdonai. Prie gražios 10-mečio sukakties artėja Rima ir Rimantas Jaraminai, Gražina ir Stanislovas Grakauskai. Po šių narių į kolektyvą įsiliejo Aisedora ir Zenonas Šiaučiūnai, Valerija Kerienė, Lina Rakauskienė, Petras Ašmantas, o šį veiklos sezoną kolektyvo gretas papildė Margarita ir Gražvydas Zelbai, Stasė Grigolienė, Rimas Jakubauskas, Dalia Mažeikienė, Juozas Kundrotas, Rymantas Urba. Kai reikia kolektyvui pagelbėja choreografė Loreta Lideikienė, o kad būtų smagiau šokti repeticijose – akordeoną „virkdo“ akompaniatorė Vaida Vielavičienė.

Verta paminėti, kad 15 metų koncertuose, festivaliuose, konkursuose „Diemedžiui“ akompanavo kultūros namų „Venta“ liaudiškos muzikos kapela vadovaujama Juozo Šukio. Persikėlus visiems mėgėjų meno kolektyvams į rajono kultūros centrą, su kolektyvu bendradarbiauti pradėjo liaudiškos muzikos kapela „Salduva“ (vadovas Algimantas Bartašius), kuri jau dešimt metų lydi šokėjus į konkursus, festivalius, koncertus ir atsakingus renginius. Nuo 1998 metų kolektyvas dalyvavo visose Lietuvos dainų šventėse. „Diemedis“ yra daugelio respublikinių, apskrities, rajono renginių dalyvis, šokęs įvairiuose festivaliuose. 2014 metais kolektyvas dalyvavo tarptautiniame folkloro festivalyje „Ohrid waves“ Makedonijoje.

„Diemedis“ – respublikinių ir regioninių konkursų „Pora už poros“, „Revuona“, „Suk, suk ratelį“ laureatas ir diplomantas. 2014 metais kolektyvas įvertintas „Aukso paukštė“ nominacijoje „Geriausias miestelių šokių kolektyvas ir vadovas“.

Į Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centrą pasveikti „Diemedžio“ sugužėjo kultūros centro vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių studija „Diemedėlis“ (vadovė Loreta Lideikienė), sportinių šokių kolektyvas „In Step“ (vadovė Ingrida Levitaitė), Akmenės rajono savivaldybės kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Alsa“ (vadovė Birutė Viktoravičienė), Radviliškio miesto kultūros centro senjorų šokių grupė „Patrepsėlis“ (vadovė Romutė Baškevičienė), Kultūros centro Panevėžio bendruomenių rūmų senjorų šokių grupė „Linas“ (vadovė Zita Rimkuvienė) ir ŠRSKC Ginkūnų filialo šokių grupė „Dobilas“ (vadovė Vanda Verkulienė). Renginio metu griežė liaudiškos muzikos kapela „Salduva“, švęsianti savo kūrybinės veiklos 45-metį gruodžio 1-ąją.

Diemedis – vienas tituluočiausių Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro kolektyvų.„DIEMEDIS“ Pasaulio lietuvių dainų šventės (1998 m.), Respublikinės mažosios šokių šventės Marijampolėje (2002 m.), Pasaulio lietuvių dainų šventės „Mes“ (2003 m.), Lietuvos dainų šventės „Būties ratu“ (2007 m.), Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė“ (2009 m.) ir Lietuvos dainų šventės „Čia mano namai“ (2014 m.), skirtos Dainų šventės 90 – mečiui paminėti, 2018 m. Lietuvos šimtmečio dainų šventės „VARDAN TOS…“ dalyvis.

2004 m. kūrybinės veiklos 10-mečio proga kolektyvui suteiktas „DIEMEDŽIO“ vardas. Kolektyvas daugelio respublikinių, apskrities, rajono renginių dalyvis. Su koncertine programa dalyvauta festivaliuose „Iš visos Lietuvos” (Radviliškis),„Sidabro gija” (Kaišiadorys), „Mes visada jauni“ (Naujoji Akmenė), „Prie Nevėžio“ (Panevėžys), „Labas vakars, svetelę” (Telšiai),“ Rudens mozaika“ (Šiauliai), „Susukime ratą jaunystės vardu” (Kaunas), „Mūsų dienos kaip šventė“ (Vilnius), Respublikinėje Dainų šventėje, skirtoje pagyvenusiųjų metams (Klaipėda), koncertuota Bauskėje, Kuldygoje (Latvija), Piarnu rajone (Estija). 2014 m. dalyvavo tarptautiniame folkloro festivalyje „Ohrid waves“ (Makedonija).

Šiaulių rajono savivaldybės mero padėjėja Rita Žadeikytė
ŠRSKC informacija
Autorės nuotraukos

Total
0
Dalinasi
Related Posts